Κοσμος

81.900 λίρες για το κλειδί στο δωμάτιο που πέθανε ο Ναπολέοντας

11 πλειοδότες έδωσαν «μάχη» για να το κάνουν δικό τους σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναπολέων
Ναπολέων © Pixabay

Ο Ναπολέοντας πέθανε εξόριστος στην Αγία Ελένη και το κλειδί από το δωμάτιό του πωλήθηκε έναντι 81.900 λιρών σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's.

Το κλειδί στο δωμάτιο όπου πέθανε ο Ναπολέοντας, εξόριστος στην Αγία Ελένη, πουλήθηκε έναντι 81.900 λιρών (περίπου 92.000 ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Συνολικά 11 πλειοδότες έδωσαν μάχη για να αποκτήσουν το μεταλλικό κλειδί, μήκους 13 εκατοστών, με αποτέλεσμα η τελική τιμή του να ξεπεράσει κατά 16 φορές την αρχική εκτίμηση, που ήταν περίπου 3.000-5.000 λίρες.

Το κλειδί βρέθηκε μέσα σε έναν φάκελο, σε ένα σεντούκι ενός σπιτιού στη Σκωτία, εξήγησε πριν από τη δημοπρασία ο Ντέιβιντ Μακ Ντόναλντ, ειδικός στα βρετανικά έπιπλα. «Η οικογένεια γνώριζε ότι βρισκόταν κάπου εκεί, αλλά ήταν κρυμμένο» πρόσθεσε.

Πώς διατηρήθηκε το κλειδί από το δωμάτιο που πέθανε ο Ναπολέων

Ένας στρατιωτικός, ονόματι Τσαρλς Ρίτσαρντ Φοξ, ο οποίος βρέθηκε στο νησί της Αγίας Ελένης μετά τον θάνατο του Γάλλου αυτοκράτορα το 1821, πήρε μαζί του το κλειδί για να το χαρίσει στη μητέρα του.

Εκείνη ήταν «μεγάλη θαυμάστρια» του Ναπολέοντα, σε σημείο που του έστελνε γλυκίσματα και βιβλία στην εξορία του. Οι απόγονοί του βρήκαν τελικά το κλειδί και αποφάσισαν να το πουλήσουν.

«Βλέπουμε συχνά αντικείμενα που συνδέονται με τον Ναπολέοντα, από σημαντικούς πίνακες μέχρι έπιπλα από κάποια από τις θαυμάσιες κατοικίες του, όμως υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο κλειδί αυτό, κυρίως επειδή προέρχεται από το μέρος όπου ήταν φυλακισμένος και από το δωμάτιο όπου πέθανε» σημείωσε ο Μακ Ντόναλντ.

Ο Φοξ έβγαλε ο ίδιος το κλειδί από την κλειδαριά, μετά τον θάνατο του Ναπολέοντα, όπως έγραψε σε ένα σημείωμά του που φέρει ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 1822 και το οποίο πουλήθηκε μαζί με το αντικείμενο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ