Κοσμος

Η Sharon Stone και ο μεξικάνος ποιητής

Η αμερικανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο είχε αποκαλύψει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ: τον Octavio Paz

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sharon Stone
Η Sharon Stone σε φωτογράφιση για το «Basic Instinct II: Risk Addiction» στο Λονδίνο (2006) © Dave M. Benett/Getty Images

Ο «έρωτας» της Sharon Stone με τον μεξικανό ποιητή και λογοτέχνη Octavio Paz

Τις περισσότερες φορές οι επιλογές των ανθρώπων όσον αφορά τους ερωτικούς τους συντρόφους είναι λίγο-πολύ προβλέψιμες. Καμιά φορά όχι. Η ιστορία που ακολουθεί ανήκει στις μη προβλέψιμες περιπτώσεις.

Το 1996 η Sharon Stone είχε πια καθιερωθεί σαν παγκόσμιο και αδιαμφισβήτητο σύμβολο του σεξ με την ταινία του Paul Verhoeven «Βασικό Ένστικτο». Εκεί στον ρόλο της bisexual Catherine Tramell είχε καθηλώσει το κοινό με την «in your face» σεξουαλικότητά της. Όπως έγραφε το περιοδικό Rolling Stone: «H Stone κινείται με τέτοια αισθησιακή προκλητικότητα που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην οθόνη».

Η αμερικανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο ήταν τότε 34 ετών. Εκείνο το έτος η Stone αποκάλυπτε σε συνέντευξή της στο Paris Match τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ: Tον μεγάλο Μεξικανό νομπελίστα ποιητή συγγραφέα Octavio Paz, του οποίου το πολυσύνθετο έργο εμπεριέχει επιρροές του σουρεαλισμού, υπαρξισμού, μαρξισμού, φιλελευθερισμού, Βουδισμού και Ινδουισμού.

Ο Paz τότε ήταν 82 ετών! Με άλλα λόγια το παγκόσμιο σύμβολο του σεξ ήταν «ερωτευμένη» με έναν άνθρωπο που την περνούσε 48 έτη!

Octavio Paz
Octavio Paz στο Παρίσι το 1993 © Ulf Andersen/Getty Images

«Μου ανάβει την ψυχή» δήλωνε στο Paris Match. «Ένας φίλος μού είπε ότι έπρεπε να σταματήσω να μιλώ για αυτόν. Φαίνομαι σαν μία ηλίθια σταρ που θέλει να δείξει ότι έχει ωριμάσει. Αν τον είχα γνωρίσει, θα μπορούσα να τον είχα ερωτευθεί τρελά. Αν ένας άνθρωπος σε διεγείρει τόσο διανοητικά, σου τρέφει και τις αισθήσεις ανεξάρτητα από την ηλικία του». Επίσης δημοσιεύθηκε και μία φωτογραφία του ποιητή με την προβοκατόρικη λεζάντα: «He sets my main on fire» (βάζει φωτιά στα υδραυλικά μου).

Να σημειωθεί ότι τα βιβλία που είχαν συγκινήσει τη νεαρή σταρ ήταν το Arbol adentro και το La llama doble που είχε διαβάσει – και μάλιστα στα ισπανικά!

Η συνέντευξη γρήγορα ξεχάσθηκε ως μία ακόμη εκκεντρικότητα των διάσημων του Hollywood. Nέα όμως στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της Stone ήταν πραγματικό και ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποκτήσει επαφή με τον μεξικανό ποιητή και λογοτέχνη.

Έτσι έναν χρόνο πριν τη συνέντευξή της προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του για να τον προσκαλέσει για δείπνο. Εκείνο τον καιρό και οι δύο βρίσκονταν στην πολιτεία Georgia των ΗΠΑ. Εκείνος στην Atlanta συμμετέχοντας στους Πολιτισμικούς Ολυμπιακούς και εκείνη στην πόλη Savannah για τα γυρίσματα της ταινίας της Τελευταίος Χορός. Στην πρόσκλησή της μάλιστα η Stone προσφερόταν επιπλέον να πληρώσει τα ταξιδιωτικά έξοδα του ποιητή! Όμως ο Paz αρνήθηκε επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις. Έπρεπε να πάει στο Πανεπιστήμιο του Harvard να δώσει μια διάλεξη και μετά έπρεπε να πετάξει για το Παρίσι οποί είχε άλλες υποχρεώσεις. Πριν από μερικά έτη ο ποιητής είχε κερδίσει το Νόμπελ της Λογοτεχνίας και οι υποχρεώσεις του είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Όμως ως συγγνώμη για την αδυναμία του να την συναντήσει, ο Paz της έστειλε μερικά βιβλία του με προσωπική αφιέρωση.

Όταν τα έλαβε η Stone, του έστειλε ένα σημείωμα ευχαριστώντας τον. Το σημείωμα σήμερα βρίσκεται στο τμήμα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Princeton που είναι αφιερωμένο στον Μεξικανό ποιητή. Στο σημείωμα η Stone έγραφε: «Eυχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας γράψω. Θέλω να γνωρίζετε πόσο με έχουν συγκινήσει τα λόγια σας, ότι την ψυχή μου έχουν αγγίξει οι σκέψεις σας. Η ζωή μου σαν καλλιτέχνης μού έχει επιτρέψει να ταξιδεύω και πολλές φορές έχω αισθανθεί μοναξιά με μοναδικούς φίλους μου τα λόγια σας».

Ήταν η τελευταία επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ της αμερικανίδας ηθοποιού και του μεξικανού ποιητή. Μετά από δύο έτη ο Paz θα απεβίωνε χωρίς να τη γνωρίσει ποτέ.

Από την πλευρά της η Stone, για ένα σύντομο διάστημα τουλάχιστον, είχε ακολουθήσει την προτροπή ενός άλλου μεξικανού ποιητή, του Enrique Marqquez: «Η ποίηση είναι το όνειρο που πρέπει να θέσουμε στο κέντρο του κόσμου και της ζωής μας, τίποτα άλλο». Όχι την ηλικία, ούτε τα χρήματα, ούτε την καριέρα. Mόνο την ποίηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ