- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς σχολιάζει η Γερμανία τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανισόρροπο» τον Γάλλο ομόλογό του, καλώντας τους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα
Η Γερμανία στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου.
Η Γερμανία καταδίκασε τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τις «απολύτως απαράδεκτες».
Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταματά να επιτίθεται λεκτικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ανισόρροπο» και καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε και τις κατηγορίες Ερντογάν σε βάρος του Βερολίνου, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στη γερμανική πρωτεύουσα.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.
Και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».
Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το αν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Όπως είπε, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος».
Επεσήμανε, όμως, ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δήλωση αλληλεγγύης του Βερολίνου προς το Παρίσι, ο Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις -όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου- είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».
Χάικο Μάας για εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν: «Νέο χαμηλό»
Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα.
«Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Οι διαρρήκτες τους παράτησαν στον κήπο του μουσείου στην προσπάθειά τους να διαφύγουν
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.