Κοσμος

ΗΠΑ: Ποιες είναι οι «swing states» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Η μάχη για το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ - Τζο Μπάιντεν
Ντόναλντ Τραμπ - Τζο Μπάιντεν © EPA/Chip Somodevilla / POOL

Οι Προεδρικές εκλογές θα κριθούν στις μεταβαλλόμενες πολιτείες, γνωστές ως «swing states» - κλειδί η Πενσυλβάνια.

Παρά τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Ντόνλαντ Τραμπ, η εκλογική μάχη των ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην Προεδρία, εκτός από τη λαϊκή ψήφο, πρέπει να κερδίσει και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων. Συγκεκριμένα, ο νικητής χρειάζεται τουλάχιστον 270 εκλεκτορικές ψήφους, σε σύνολο 538, με κάθε πολιτεία να δίνει έναν αριθμό εκλεκτορικών ψήφων ανάλογο με τον πληθυσμό της. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκλεγεί ένας υποψήφιος που ήρθε δεύτερος σε συνολικό αριθμό ψήφων, αλλά επικράτησε στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επειδή κέρδισε περισσότερες πολιτείες, ή απλώς αρκετές με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων.

Το ίδιο έχει συμβεί τρεις φορές τον 19ο αιώνα, αλλά και δύο στην πρόσφατη εκλογική ιστορία με τον Τζορτζ Μπους το 2000 αλλά και τον σημερινό Πρόεδρο το 2016.

Ως εκ τούτου, οι Προεδρικές εκλογές θα κριθούν στις μεταβαλλόμενες πολιτείες, γνωστές ως «swing states», οι οποίες δεν έχουν σταθερή κομματική προτίμηση. Με αυτό το δεδομένο, οι σημαντικότερες σε εκλεκτορικές ψήφους πολιτείες και για φέτος είναι η Φλόριντα (29), η Πενσυλβάνια (20), το Οχάιο (18), η Τζώρτζια (16), η Βόρεια Καρολίνα (15), η Αριζόνα (11), το Γουϊσκόνσιν (10) και η Αϊόβα (6).

Με τον Μπάιντεν να προηγείται οριακά στις περισσότερες «swing states», η Πενσυλβάνια αποτελεί το κλειδί για τη νίκη, καθώς χωρίς αυτή ο Τραμπ πιθανότατα θα χάσει ακόμα και αν κερδίσει τη Φλόριντα. Αντίστοιχα, αν ο Μπάιντεν πάρει την Πενσυλβάνια, και δε χάσει κάποια πολιτεία που αυτή τη στιγμή θεωρείται σίγουρη, τότε δε θα τον βλάψει αν χάσει τις περισσότερες υπόλοιπες swing states. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ