Κοσμος

Ιταλία-κορωνοϊός: «Αργή αλλά βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης»

1.907 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυρία με μάσκα στην Ιταλία
Κυρία με μάσκα στην Ιταλία © Unsplash/ Gabriella Clare Marino

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έκανε λόγο για «αργή αλλά βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης».

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έκανε λόγο για «αργή αλλά βαθμιαία επιδείνωση της κατάστασης», με τα κρούσματα του κορωνοϊού να ανέρχονται το τελευταίο 24ωρο σε 1.907.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 2.387ασθενείς, ενώ 208 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, 39.862 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα περισσότερα περιστατικά διαγνώσθηκαν στις περιφέρειες της Λομβαρδίας (224), στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη, (208) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (193).

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας υπογραμμίζει ότι παρατηρείται μια αργή αλλά σταθερή επιδείνωση της κατάστασης. Τα κρούσματα «εισαγωγής» από το εξωτερικό είναι, στην φάση αυτή, μόνον το 10% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό κατά την τελευταία εβδομάδα, είναι σαράντα ενός ετών.

Προς το παρόν, θεωρείται σημαντική η διατήρηση των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας, με διαρκή επαγρύπνηση, για να υπάρξει ετοιμότητα σε περίπτωση που καταστούν αναγκαίες περαιτέρω παρεμβάσεις.

Κορωνοϊός: H Μαδρίτη ετοιμάζεται να ανακοινώσει δραστικά μέτρα

 

Αντιμέτωπη με έκρηξη κρουσμάτων της Covid-19, η περιοχή της Μαδρίτης ετοιμάζεται να ανακοινώσει δραστικά μέτρα για να σταματήσει την επάνοδο της επιδημίας που ανησυχεί έντονα την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η ανακοίνωση των μέτρων από την πρόεδρο της περιφέρειας της Μαδρίτης Ντιάθ Αγιούσο αναβλήθηκε σήμερα ήδη δύο φορές και θα πραγματοποιηθεί «το απόγευμα».

Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη προϊδεάσει ότι τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τις φτωχές περιοχές του νότιου τομέα της ισπανικής πρωτεύουσας και τις γύρω πόλεις που έχουν σφοδρά πληγεί από την επιδημία.

Ωστόσο, δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα στοχευμένων lockdown και κάνουν λόγο για «περιορισμούς στην κινητικότητα».

Η Ισπανία επέβαλε την άνοιξη ένα από τα αυστηρότερα καθεστώτα lockdown στον κόσμο. Από τον Ιούλιο, η επιδημία επανήλθε με ταχείς ρυθμούς και πλέον, η Ισπανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κεντρική κυβέρνηση ανησυχεί

Στην περιφέρεια της Μαδρίτης αντιστοιχεί το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων. Είναι η περιοχή η οποία προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες εξαιτίας της ικανότητάς της να μεταδώσει τον ιό σε ολόκληρη την Ισπανία με εκκίνηση μία μητρόπολη πληθυσμού 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων και κόσμο στις μεταφορές.

Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι δέχθηκε να συναντηθεί με την Ντιάθ Αγιούσο, που ανήκει στην δεξιά αντιπολίτευση, για να καταλήξουν σε μία κοινή στρατηγική απέναντι στην επιδημία.

Στην Ισπανία ασκείται ισχυρή αποκεντρωμένη διοίκηση και οι περιφέρειες έχουν την απόλυτη αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγκνάθιο Αγουάδο παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες των τοπικών αρχών και ζήτησε την συμμετοχή του κεντρικού κράτους.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ