Κοσμος

Δείτε live τη συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19 και της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές θα εξετάσουν τη μέχρι στιγμής πορεία της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen
© EPA/ARIS OIKONOMOU

#SOTEU2020: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του COVID-19, καθώς και να εκθέσει το όραμά της για την οικονομική ανάκαμψη, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 10.15 ώρα Ελλάδας. 

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα αξιολογήσουν το έργο της Επιτροπής και θα εκφράσουν τις απόψεις τους, με την ευκαιρία της ετήσιας συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να κρίνουν τα πεπραγμένα και τα σχέδια της Επιτροπής, αλλά και να συμβάλλουν στον καθορισμό της μελλοντικής πορείας της ΕΕ.

Τι είναι η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020 (SOTEU) πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Διανύουμε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, μια εποχή μεγάλης αναταραχής, καθώς η οικονομία τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πληγεί σοβαρά από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κορυφαία στιγμή στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λογοδοτεί στους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εστιάζει σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων και οι εξελίξεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Η ετήσια αυτή διαδικασία συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ. Αποτελεί μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έλθει πιο κοντά στους πολίτες της και να αναδείξει τους σημαντικότερους άξονες της δράσης της, καθώς και τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Στο επίκεντρο της μοναδικής αυτής συζήτησης στην ολομέλεια βρίσκονται τα δικαιώματα των πολιτών και η δημοκρατική διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων.

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λογοδοτεί για το έργο της στους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της ΕΕ. Επικεντρώνεται σε σημαντικά ζητήματα, όπως η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων και το μεταναστευτικό.

Αυτό το ετήσιο γεγονός είναι σημαντικό για την προώθηση μια πιο διαφανούς και δημοκρατικής Ένωσης. Αποτελεί μια ευκαιρία για να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες, αναδεικνύοντας τα κεντρικά σημεία δράσης της καθώς και τις προκλήσεις για την τρέχουσα χρονιά. Τα δικαιώματα των πολιτών και η δημοκρατική διαδικασία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μοναδικής συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ.

Η πρώτη συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης έγινε στο Στρασβούργο στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής José Manuel Barroso.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ