- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Figaro για Τουρκία: Θέλει να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;
Η γαλλική εφημερίδα στηλιτεύει τις θέσεις του Τούρκου προέδρου
Με πρωτοσέλιδό της η Le Figaro σχολιάζει τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις ενέργειές του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρωτοσέλιδο στην Le Figaro έγιναν οι ενέργειες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;», αναρωτιέται ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.
«Το ναυτικό του παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους. Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», σημειώνει ο αρθρογράφος και αναρωτιέται αν πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, στο άρθρο αναφέρεται στην στοχοποίηση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας από τον Ερντογάν, καθώς ο ίδιος μίλησε για άπληστους και ανίκανους ηγέτες και αναφέρεται στις λάθος κινήσεις του Τούρκου προέδρου απαριθμώντας τις.
Όπως γράφει η Le Figaro, σε αυτόν ανήκουν:
- ο μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης,
- η κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων,
- η ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη
- η αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, «κάτω από τη μύτη» των Αμερικανών καθώς και
- η εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της δικηγόρου, Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών.
Το άρθρο αναφέρεται στην στάση του ίδιου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είναι εξοργισμένος με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με το ΝΑΤΟ. Εξηγεί τους ρόλους που έχει μοιράσει ο Μακρόν με την Μέρκελ με τον πρώτο να «παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ένα νηφάλιο διάλογο».
«Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα», γράφει η Figaro.
Το πρωτοσέλιδο της Le Figaro
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16 τραυματίες εκ των οποίων 3 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Έπλεε χωρίς φορτίο προς το Μπαχρέιν
«Δεν θα εκπλαγώ αν εμφανιστούν κι άλλες γυναίκες», δηλώνει ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας
Δεύτερη απώλεια σε λίγες ημέρες στη χώρα - Έκκληση των αρχών για εμβολιασμό
Εκκενώθηκαν γραφεία δημοσιογραφικού ομίλου στο Δουβλίνο
Σύμφωνα με τον Ιβ Κριστάν 70 άνθρωποι εμπλέκονται στο τροχαίο
Το πτώμα του παιδιού βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Οι πρώτες πληροφορίες
Το μήνυμα που θέλει να στείλει το Βατικανό
Οι πολιτικές ανησυχίες επιβαρύνουν μια επενδυτική τάση που συνδέεται με την Tεχνητή Nοημοσύνη
Γιατί η πολιτική δεν μπορεί να περιορίζεται στην καταγγελία και στην υπεράσπιση των θεσμών
Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών όπως ο Μαμντάνι
Το περιβάλλον παραμένει το αδημοσίευτο θύμα του πολέμου
Ποιος μπορεί στ’ αλήθεια να τιθασεύσει το «μπλε τσουνάμι» πριν ξεφουσκώσει;
Οι αλλαγές που έχει κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το διάταγμα που εξέδωσε
Την Κυριακή η απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.