- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μήνυμα Μέρκελ- Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο
«Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ»
τ
Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των κρατών - μελών της Ε.Ε., τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ανγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της συνάντησής τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν.
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη λέξη «συμπληρωματικότητα» για να περιγράψει την στάση Παρισιού και Βερολίνου στην περιοχή, συμπληρώνοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να δράσουν συντονισμένα.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, η χώρα της οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο τόνισε πως δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, «η ΕΕ πρέπει να μιλάει με μια φωνή απέναντι στην Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Τουρκία».
Από την πλευρά του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μαζί πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και την επιμονή στον διάλογο. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο που θέλουμε τον διάλογο, ωστόσο ήμασταν πάντα μαζί, πάντα συντονισμένοι στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Μακρόν.
Ο ίδιος κ. Μακρόν επισήμανε ότι «κοινή μας επιθυμία με τη Γερμανία είναι να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα για τα προβλήματα στη Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τη βούληση να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς χρειάζεται σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.