Πραξικόπημα στο Μάλι: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος - Ελπίδα για εκλογές
Πολίτες στην πρωτεύουσα Μπάμακο πανηγυρίζουν, με τους στρατιωτικούς να υπόσχονται «καλύτερες ημέρες»
Στα χέρια του στρατού το Μάλι μετά το πραξικόπημα και την παραίτηση του προέδρου της χώρας - Οι στρατιωτικοί υπόσχονται εκλογές και οι πολίτες ελπίζουν.
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά το πραξικόπημα στο Μάλι. Ο πρόεδρος της χώρας Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά παραιτήθηκε και το Κοινοβούλιο διαλύθηκε.
Ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, πρόεδρος του Μάλι, είχε συλλήφθεί από στρατιωτικούς και είχε οδηγηθεί σε στρατιωτική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπάμακο μετά το πραξικόπημα στο
«Θα ήθελα αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μάλι διότι με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή ντη στιγμή» ανέφερε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM, φορώντας μάσκα για τον κορωνοϊό.
Συμπλήρωσε, δε, ότι η κυβέρνησή του εγκαταλείπει την εξουσία και διαλύεται η Βουλή. «Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία» ξεκαθάρισε ο Κεϊτά, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2013 και κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2018. Η άνοδός του στην εξουσία σηματοδότησε το τέλος μιας βίαιης περιόδου γεμάτη συγκρούσεις και πολιτική αστάθεια, με τη μισή χώρα να έχει παραδοθεί στους τζιχαντιστές που ίδρυσαν το χαλιφάτο Αζαουάντ και ξένες δυνάμεις να επεμβαίνουν (Γαλλία, Ecowas, Αφρικανική Ένωση) για επανακτήσει τον έλεγχο η κυβέρνηση του Μπάμακο. Τα τελευταία χρόνια ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά κατηγορήθηκε για διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Πραξικόπημα στο Μάλι: Οι στρατιωτικοί υπόσχονται εκλογές
Οι στασιαστές υπόσχονται εκλογές σε «εύλογο διάστημα» στο Μάλι
Οι στρατιωτικοί, που κατέλαβαν την εξουσία στο Μάλι και εξώθησαν σε παραίτηση τον Κεϊτά, υποσχέθηκαν ότι θα προωθήσουν διαδικασία «πολιτικής μετάβασης». Παράλληλα, είπαν ότι θα φροντίσουν να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε «εύλογο χρονικό διάστημα».
Τρεις ώρες και πλέον μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Κεϊτά, ένστολοι εμφανίστηκαν στην οθόνη της κρατικής τηλεόρασης του Μάλι, ORTM. «Εμείς, οι πατριωτικές δυνάμεις που συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Σωτηρίας του Λαού (ΕΕΣΛ), αποφασίσαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ενώπιον του λαού και ενώπιον της Ιστορίας» δήλωσε ο σμήναρχος Ισμαήλ Ουαγκέ, που παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος των στασιαστών.
«Η χώρα μας, το Μάλι, βυθίζεται ημέρα την ημέρα στο χάος, στην αναρχία και την ανασφάλεια, εξαιτίας των σφαλμάτων των ανθρώπων που ανέλαβαν να ορίσουν τη μοίρα της» κατήγγειλε ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Ισμαήλ Ουαγκέ στηλίτευσε το «πελατειακό πολιτικό σύστημα» και την «οικογενειοκρατία στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων», την «αποδιοργάνωση», την «κλοπή» δημόσιου πλούτου, την «αυθαιρεσία» στον κρατικό μηχανισμό, τη Δικαιοσύνη που έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά με τους πολίτες», το σύστημα Παιδείας που «τσαλαβουτάει στα ρηχά», αλλά και τις σφαγές χωρικών από τζιχαντιστές, καθώς και «την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό».
Ο Ουαγκέ ζήτησε από τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να «συνοδεύσουν» αυτή τη διαδικασία «για το καλό του Μάλι». «Δεν θα κρατήσουμε την εξουσία, όμως θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα γενικές εκλογές, ώστε το Μάλι να μπορέσει να αποκτήσει ισχυρούς θεσμούς» ξεκαθάρισε ο σμήναρχος Ουαγκέ.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις τζιχαντιστών σε οικισμούς στο βόρειο τμήμα του Μάλι, ενώ έξαρση βίας παρατηρείται και μεταξύ αντίπαλων φυλών με ολόκληρους πληθυσμούς χωριών να δολοφονούνται.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μάλι μετά το πραξικόπημα
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Κεϊτά, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης 19 Αυγούστου 2020 κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Μάλι. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της αφρικανικής χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas).
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.