Κοσμος

Πραξικόπημα στο Μάλι: Συνελήφθησαν πρόεδρος και πρωθυπουργός

Έκρυθμη η κατάσταση στην πρωτεύουσα Μπάμακο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγινε πραξικόπημα στο Μάλι - Στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας
Έγινε πραξικόπημα στο Μάλι - Στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας © EPA/MOUSSA KALAPO

Πραξικόπημα στο Μάλι, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας να συλλαμβάνονται και εξαγριωμένους πολίτες να πυρπολούν κυβερνητικά κτίρια.

Έγινε πραξικόπημα στο Μάλι, με στρατιωτικούς να συλλαμβάνουν την πολιτική ηγεσία στην πρωτεύουσα, Μπάμακο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας Μπουμπού Σισέ τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το BBC.

«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του προέδρου» ανέφερε στο Reuters την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 ένας στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Όπως έγινε γνωστό, κρατούνται στη στρατιωτική βάση του Κατί στα προάστια της πρωτεύουσας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους του Μπάμακο και να πανηγυρίζουν, την ώρα που ένα κυβερνητικό κτίριο έχει παραδοθεί στις φλόγες. 

Είχε προηγηθεί μια λακωνική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Μπουμπού Σισέ για την άμεση έναρξη διαλόγου προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης. «Το ξέσπασμα που παρατηρείται αντικατοπτρίζει μια κάποια απογοήτευση που μπορεί να είναι δικαιολογημένη» σχολίασε.

Πραξικόπημα στο Μάλι: Τα ταραγμένα γεγονότα του 2012, το χαλιφάτο των τζιχαντιστών και ο πρόεδρος που διέψευσε τις προσδοκίες

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι το Μάλι ξαναζεί τις ταραγμένες ημέρες του 2012, όταν ο στρατός είχε ανατρέψει τον τότε πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ.

Το πραξικόπημα είχε ξεκινήσει επίσης από τη στρατιωτική βάση στο Κατί, όταν στρατιωτικοί πήραν την εξουσία εκφράζοντας την οργή τους για την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να βάλει τέλος στη δράση των τζιχαντιστών σε περιοχές του Βορρά.

Το «κενό εξουσίας» που προέκυψε εκείνη τη χρονιά έσπευσαν να καλύψουν τζιχαντιστές, καταλαμβάνοντας μεγάλες περιοχές στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας και ιδρύοντας το χαλιφάτο του Αζαουάντ. Τον γύρο του κόσμου είχαν κάνει τότε οι εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στην ιστορική πόλη του Τιμπουκτού.

Τις ταραγμένες ημέρες του 2012 βιώνει ξανά το Μάλι - Έγινε πραξικόπημα
Τις ταραγμένες ημέρες του 2012 βιώνει ξανά το Μάλι - Έγινε πραξικόπημα © EPA/MOUSSA KALAPO

Τελικά, η γαλλική επέμβαση στις αρχές του 2013 είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική κυβέρνηση του Μπάμακο να ανακαταλάβει τις περιοχές, να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές και ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά να εκλεγεί πρόεδρος του Μάλι. Η άνοδός του στην εξουσία σηματοδότησε το τέλος μιας βίαιης περιόδου γεμάτης συγκρούσεις και πολιτικής αστάθειας.

To 2018 επανεξελέγη πρόεδρος του Μάλι, ωστόσο υπήρξαν καταγγελίες για διαφθορά, κακοδιαχείριση και μείωση του αισθήματος ασφάλειας καθώς αυξήθηκαν οι επιθέσεις τζιχαντιστών σε οικισμούς και πόλεις της χώρας.

Πραξικόπημα στο Μάλι - Πώς ξεκίνησε - Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Το πραξικόπημα φαίνεται να ξεκίνησε από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς για οικονομικούς λόγους.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι ένας «σχετικά μικρός αριθμός» μελών της Εθνοφρουράς, που ήταν δυσαρεστημένοι λόγω μιας καθυστέρησης στην καταβολή του μισθού τους, κατέλαβαν αρχικά μια αποθήκη πυρομαχικών.

Στη συνέχεια αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Μπάμακο, γύρω από το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, επιτέθηκαν στα γραφεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πυρπόλησαν κάποια από αυτά. Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, τα κυβερνητικά κτίρια εκκενώθηκαν. ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Το πραξικόπημα στο Μάλι καταδικάστηκε από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (Ecowas), την Αφρικανική Ένωση (AU) και τη Γαλλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ