- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: Θέλω να γίνουν εκλογές πολύ περισσότερο από εσάς
«Δεν θέλω αναβολή, θέλω να γίνουν εκλογές»
Μεταστροφή στις δηλώσεις του περί αναβολής των εκλογών του Νοεμβρίου πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Να κοπάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε με τις δηλώσεις του περί αναβολής των εκλογών του Νοεμβρίου, επιχείρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας εκ νέου πως «δεν επιθυμεί αναβολή τους, αλλά ανησυχεί για τα προβλήματα που κατ’ αυτόν θα προκαλέσουν τα εκατομμύρια των ψήφων οι οποίες θα σταλούν ταχυδρομικά».
«Θέλω να γίνουν εκλογές και να έχουμε αποτέλεσμα, πολύ, πολύ περισσότερο από εσάς», πέταξε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο. «Δεν θέλω αναβολή. Θέλω να γίνουν εκλογές. Όμως δεν θέλω να αναγκαστούμε να περιμένουμε τρεις μήνες και μετά να μάθουμε ότι λείπουν ψηφοδέλτια και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα».
Ο Τραμπ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, για τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστερημένη έλευση επιστολικών ψήφων και υποστήριξε πως θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες, αν όχι «χρόνια», για να ξεδιαλύνει η κατάσταση. «Θέλω να δω αλλαγή της ημερομηνίας (των εκλογών); Όχι. Αλλά δεν θέλω να έχουμε νοθευμένες εκλογές», επέμεινε.
Αυτό που φάνηκε να εισηγείται νωρίτερα χθες μέσω Twitter ο Τραμπ αποκρούστηκε αμέσως από στελέχη της αντιπολίτευσης, των Δημοκρατικών, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων.
Αντίδραση των Δημοκρατικών για αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών
Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.
«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», συνέχισε.
Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ. Υπενθύμισε και αυτός ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Να σημειωθεί ότι η προεδρική ανάρτηση έγινε λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η ιστορική «βουτιά» του αμερικανικού ΑΕΠ κατά -32,09% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Πολλές Πολιτείες θέλουν να διευρύνουν το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο, ούτως ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν τον συγχρωτισμό στα εκλογικά κέντρα, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας. Αρκετές επιτρέπουν ήδη την ψήφο διά αλληλογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ, αντιμέτωπος με τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να υπολείπεται του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, μιλά για μαζική νοθεία στις εκλογές. Οι δηλώσεις του για το θέμα αυτό ανάγκασαν στα τέλη Μαΐου το Twitter να επισημάνει, για πρώτη φορά, μια ανάρτησή του ως παραπλανητική.
Στα τέλη Απριλίου, ο Μπάιντεν είχε προβλέψει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές. «Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (…) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.