- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία:Έξω από την Αμμόχωστο το Barbaros
Με Αντι – NAVTEX απαντά η Λευκωσία
Νέα κίνηση κλιμάκωσης από την Τουρκία: Το Barbaros έφτασε έξω από την Αμμόχωστο - Αντιδράσεις από Κύπρο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απέπλευσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (29/07) από το λιμάνι των Όλμων (Tasucu) στην Τουρκία το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο άρχισε να κατευθύνεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτα ιτο MEGA, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει και να έχει απομακρυνθεί από το λιμάνι που βρισκόταν. Όπως αναφέρεται, το Barbaros που βρίσκεται, πλέον, το πρωί της Πέμπτης ανατολικά της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 4.9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.
Με Αντι – NAVTEX απαντά η Λευκωσία
Η Κύπρος, μετά από την νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας, εξέδωσε αντί-NAVTEX, αναδεικνύοντας την παρανομία της Τουρκίας εντός των θαλάσσιων υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική NAVTEX έχει ισχύ μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου και «δεσμεύει» περιοχή που εμπίπτει εντός των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.
Νωρίτερα, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Λευκωσία έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες από την κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρξε και επικοινωνία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
«Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας», ανέφερε.
Ακάρ: Δικαίωμα μας οι γεωτρήσεις στην περιοχή
Την ίδια ώρα, δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ από την Τουρκία, έρχονται να δυναμιτίσουν περισσότερο το κλίμα. Στην διάρκεια εκδήλωσης για το ψευδοκράτος, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, είπε πως είναι «δικαίωμα της Αγκυρας» να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή, ενώ δηλώνουν «έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί».
Ο Ακάρ τόνισε μάλιστα πως δεν πρόκειται να σταματήσει κανείς τις τουρκικές έρευνες στην περιοχή. «Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», είπε σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Νωρίτερα, η κίνηση της Τουρκίας για NAVTEX εντός της ΑΟΖ της, προκάλεσε την αντίδραση της προεδρίας, με τον εκπρόσωπό της, Παναγιώτη Σεντώνα, να σχολιάζει πως «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ηδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα και την ΕΕ, από την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε ουσιαστική και «αποφασιστική στάση κατά των τουρκικών προκλήσεων».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τις επιχειρήσεις
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Το κορίτσι ονομάστηκε μάλιστα προσωρινά Jeanne Westgate, από το εμπορικό κέντρο όπου βρέθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.