Κοσμος

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Πασκάλ Ντόναχιου

Για θητεία 2,5 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου εκλέχθηκε επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup
O Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου εκλέχθηκε επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup © EPA/Aidan Crawley

Από τον 2ο γύρο των ψηφοφοριών, στον οποίον διαγωνίσθηκε με την Υπουργό της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, αναδείχτηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Πασκάλ Ντόναχιου

O Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου εκλέχθηκε επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup για θητεία 2,5 ετών, στο 2ο γύρο των ψηφοφοριών, στον οποίον διαγωνίσθηκε με την Υπουργό της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, ενώ μετά τον πρώτο γύρο αποσύρθηκε ο υποψήφιος του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να εκλεγώ πρόεδρος του Eurogroup», έγραψε στο Twitter o Π. Ντόναχιου. «Ανυπομονώ να δουλέψω με όλους τους συναδέλφους μου τα επόμενα χρόνια για να εξασφαλίσουμε δίκαια και ουσιαστική ανάκαμψη για όλους καθώς θα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας με αποφασιστικότητα».

 

 

O κεντροδεξιός Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών εξελέγη, έχοντας την «πλήρη υποστήριξη» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σε μία διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Βρυξελλών. Η ψηφοφορία ήταν μυστική. Στον πρώτο γύρο κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Aπό τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους, και έτσι αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο με τον Πασκάλ Ντόναχιου.

 

 

«Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης» είχε δηλώσει ο Ντόναχιου πριν από το Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες ήθελαν τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να στηρίζουν την υποψήφια της Ισπανίας. Ωστόσο αυτό δεν ήταν όπως φαίνεται αρκετό. 

Ο 45χρονος Ντόναχιου θεωρείται ένας συνετός διαχειριστής ο οποίος επανέφερε τη χώρα του στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο έπειτα από μια ισχυρή κρίση. Υπό την εποπτεία του μάλιστα, η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τη χώρα μια δεκαετία νωρίτερα.

Παράλληλα, προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.

Μιλώντας για τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι θα εκπληρώσει πλήρως τα καθήκοντά του. Αναφορικά με την οικονομία, ο Μάριο Σεντένο επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για να σημειώσει ότι η ύφεση φέτος θα είναι βαριά και η αντίδραση το 2021 δεν θα καλύψει τις φετινές απώλειες.

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν τους επόμενους μήνες, καθώς οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Υπάρχει πάντως μεγάλη στήριξη υπέρ των περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας το 2021.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι ο Μάριο Σεντένο έβαλε τις βάσεις για να είναι πιο ισχυρή η Ευρωζώνη και ότι ο ίδιος θα κάνει ότι είναι δυνατό για να συνεχίσει το έργο του. «Θα δουλέψω με όλα τα μέλη του Eurogroup για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Θα τις ξεπεράσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα των διαφορών στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Π.Ντόναχιου αρκέστηκε να πει ότι θα επιδιώξει το Eurogroup να συνεισφέρει στη συζήτηση. Υπάρχει θέληση για συμφωνία, σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «ακόμη ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι στρωμένος με αβεβαιότητα».

Ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Πασκάλ Ντόναχιου για την εκλογή του, ευχαρίστησε τον Μάριο Σεντένο «για όσα πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια» , ενώ επεσήμανε ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας». Ταυτόχρονα, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «η ανάκαμψη στην Ευρώπη ξεκίνησε το Μάιο» συμπληρώνοντας «ότι η πτώση στην οικονομική δραστηριότητα το Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν τόσο μεγάλη που δε θα επιτρέψουμε στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2022».

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στις 13 Ιουλίου του 2020 και η θητεία του θα έχει διάρκεια δυόμιση χρόνια.

Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του Πασκάλ Ντόναχιου έχει προγραμματιστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου του 2020.

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ