Κοσμος

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 70,8 εκ. εκτοπισμένοι

Το γράφημα με στοιχεία του ΟΗΕ για την παγκόσμια «πληγή» που δεν κλείνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
παγκόσμια ημέρα προσφύγων
Πρόσφυγες και μετανάστες παλεύουν με τα κύματα της Μεσογείου στα ανοιχτά της Λαμπεντούζας © Chris McGrath/Getty Images/Ideal Images

Παγκόσμιο Ημέρα Προσφύγων - Γράφημα του ΑΜΠΕ αποτυπώνει την κατάσταση της προσφυγικής κρίσης στον κόσμο.

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Μια ημέρα αφιερωμένη σ τη δύναμη, στο κουράγιο και στην επιμονή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει σε αριθμούς μια χρόνια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, όλων των ηλικιών. Ένα γράφημα πάνω σε στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Συνολικά οι βιαίως εκτοπισμένοι από τις πατρίδες άνθρωποι στον κόσμο έφτασαν τα 70,8 εκατομμύρια.

Οι χώρες Τουρκία, Πακιστάν, Ουγκάντα, Σουδάν και Γερμανία είναι οι κορυφαίες στην υποδοχή προσφύγων.

refugees1.jpg

refugees-2.jpg

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.