Κοσμος

ΗΠΑ: «Αποκεφάλισαν» τον Κολόμβο, «αποκαθήλωσαν» τη Συνομοσπονδία

Αγάλματα με συμβολισμό στο στόχαστρο των διαδηλωτών μετά τον θάνατο του Φλόιντ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αποκεφαλισμένος Χριστόφορος Κολόμβος
Ο αποκεφαλισμένος Χριστόφορος Κολόμβος στη Βοστώνη © EPA/CJ GUNTHER

ΗΠΑ: Δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου και ηγετών της Συνομοσπονδίας στο στόχαστρο διαδηλωτών ενώ συνεχίζονται οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις.

Αγάλματα ηγετών της Συνομοσπονδίας και του θαλασσοπόρου, εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου μπήκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αυξάνεται η πίεση προς τις αρχές για την απομάκρυνση όλων των μνημείων στη χώρα που συνδέονται με τη δουλεία και την αποικιοκρατία.

Το βράδυ της Τετάρτης (10/6) διαδηλωτές στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνιας κατέβασαν το άγαλμα του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Τζέφερσον Ντέιβις ενώ διαδηλωτές στις πόλεις Βοστώνη, Μαϊάμι και στη Βιρτζίνια επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς αγαλμάτων του Χριστόφορου Κολόμβου.

Το εν λόγω κίνημα συνδέεται με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις αστυνομικούς στη Μινεάπολη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Αστυνομικοί στη Βοστώνη, στη Μασαχουσέτη, γνωστοποίησαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να απομακρύνουν ένα άγαλμα του εξερευνητή, αφότου το αποκεφάλισαν άγνωστοι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία σύλληψη προς το παρόν, διευκρίνισε εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, διαδηλωτές έριξαν, πυρπόλησαν και πέταξαν σε μια λίμνη ένα άγαλμα του Κολόμβου, σύμφωνα με το NBC 12, καταδικάζοντας την υποδούλωση και τη βία σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών. Με μπογιές και συνθήματα σημάδεψαν οι διαδηλωτές αρκετά αγάλματα ηγετών της Συνομοσπονδίας, της ένωσης πολιτειών του αμερικανικού νότου που πολέμησε με τον αμερικανικό βορρά για τη διατήρηση της δουλείας. Ο αμερικανικός εμφύλιος διήρκησε από το 1861 έως το 1865.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ