- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο κορωνοϊός απειλεί με φτώχεια 16 εκ. παιδιά στη Λατινική Αμερική
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των UNICEF και Save the Children
Να βυθιστούν στη φτώχεια κινδυνεύουν 16 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τουλάχιστον ακόμα 16 εκατομμύρια παιδιά που ζουν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα βυθιστούν στη φτώχεια μέσα στο 2020 σύμφωνα με εκτιμήσεις των UNICEF και Save the Children λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
Συνολικά, σχεδόν το ένα παιδί στα δύο (46%) θα ζει στη φτώχεια ως τα τέλη της χρονιάς, δηλαδή ποσοστό αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με το 2019, αν δεν ληφθούν μέτρα «γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα», τονίζουν το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» σε κοινή ανακοίνωσή τους.
«Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση θα οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά στα οποία βρίσκονταν πριν από σχεδόν δέκα χρόνια και θα αντιστρέψει (...) τις προόδους που είχαν επιτευχθεί στον αγώνα εναντίον της φτώχειας των παιδιών στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», προειδοποίησε η Μόνικα Ρούμπιο, σύμβουλος της UNICEF για θέματα κοινωνικής πολιτικής στην περιφέρεια αυτή.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ και τη ΜΚΟ, η οικονομία κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στα παιδιά των φτωχών και αυτά των πλουσίων οικογενειών, καθώς το ΑΕΠ της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα συρρικνωθεί κατά 5,3%.
Η Νότια Αμερική θα χτυπηθεί περισσότερο, με αύξηση κατά σχεδόν 30% τα παιδιά τα νοικοκυριά των οποίων είναι φτωχά (+11 εκατ. σε σχέση με το 2019).
Στην Καραϊβική, η αύξηση ενδέχεται να φθάσει το 19% (+1 εκατ.) ενώ στην Κεντρική Αμερική και στο Μεξικό ενδέχεται να ανέλθει στο 13% (+4 εκατ. φτωχά παιδιά).
Η UNICEF και η Save the Children απευθύνουν έκκληση προς τις αρχές να πολλαπλασιάσουν τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, ειδικά προσφέροντας βοήθεια σε είδος στις πιο ευάλωτες οικογένειες, αλλά και να φροντίσουν να προσφέρονται σχολικά γεύματα.
«Θα επιτρέψουμε να πληρώσουν τα παιδιά το τίμημα της COVID-19; Είναι όλο και πιο εμφανές ότι οι συνέπειες της ανέχειας στα παιδιά μπορεί να είναι διαρκείς, αν όχι μη αναστρέψιμες», υπογράμμισε η Ρούμπιο.
Η απώλεια εισοδημάτων των οικογενειών σημαίνει συχνά πως χάνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων, ιατρικές φροντίδες, φάρμακα, αλλά και τη δυνατότητα να εγγυηθούν τη μόρφωση των παιδιών.
Πιο μακροπρόθεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά να αναγκαστούν να εργαστούν, να γίνουν θύματα βίας ή να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σημειώνουν UNICEF και Save the Children.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίκεντρο της διαμάχης είναι το Jackson Park
Νέα επιτυχής αναχαίτιση από την ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού
Στρατιωτικά αεροσκάφη επιστρατεύει το Παρίσι - Στάχτη 250.000 στρέμματα στην Ισπανία
Πώς οι επικεφαλής της βρετανικής και της γαλλικής ακροδεξιάς επιχειρούν να μετατρέψουν τους λεκέδες σε παράσημα, στον δρόμο προς τη Downing Street και το Élysée.
Η ελληνική πυροβολαρχία εξουδετέρωσε επίθεση εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε οδηγήσει στην αναβολή της
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν συμπαθούσε τα παιδιά, και δεν ήθελε με τίποτα ένα δικό της — αλλά τα ήξερε όσο λίγοι
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το Πακιστάν επιχειρεί να μεσολαβήσει ξανά για τον τερματισμό του πολέμου
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.