- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Φόβοι για έκλυση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές στο Τσερνόμπιλ
Ανησυχία για την εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στο Κίεβο
Οι αρχές φοβούνται για την έκλυση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές που μαίνονται για 8 ημέρες κοντά στη απαγορευμένη ζώνη στο Τσερνόμπιλ.
Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση ραδιενεργού νέφους στο Κίεβο προκαλούν στις αρχές της Ουκρανίας οι πυρκαγιές που μαίνονται για 8η συνεχόμενη ημέρα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Οι φωτιές έχουν πλησιάσει τον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ, σε εκείνον δηλαδή που το 1986 προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας παραμένουν χαμηλότερα από εκείνα της έκρηξης πριν από 34 χρόνια, αλλά και πάλι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν «πέσει» 300 πυροσβέστες και 85 μηχανήματα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Antonov και δύο ελικόπτερα MI-8 έχουν ρίξει πάνω από 250 τόνους νερού ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες το κατεστραμμένο εργοστάσιο.
Με βάση τα όσα λέει η αστυνομία, η φωτιά ξεκίνησε με αφορμή έναν άνδρα που προσπάθησε να κάψει ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το Τσερνόμπιλ. Το προσωπικό σπεύδει να καλύψει τη σαρκοφάγο κι εκφράζονται φόβοι ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει έκλυση της ραδιενέργειας από το έδαφος. Σε μία τέτοια περίπτωση η ραδιενέργεια θα μπορούσε να φτάσει στο Κίεβο που απέχει 100 χιλιομέτρων, αλλά και σε άλλες ενδιάμεσες πόλεις.
Σύμφωνα με το κρατικό Κέντρο Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας μολυσμένα νέφη καπνού μπορεί να φθάσουν τις επόμενες μέρες στο Κίεβο, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας θεωρούνται ασφαλή όταν ο καπνός έχει απομακρυνθεί πολύ από την πυρκαγιά. Η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται εδώ και μέρες τριπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία 24ωρα λόγω ισχυρών ανέμων. «Δίνουμε ολονύκτια μάχη σκάβοντας αναχώματα γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ για να το προστατέψουμε από τη φωτιά. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε η αξιωματούχος της πυροσβεστικής Κατερίνα Πάβολβα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 17,5% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να απεργήσει
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Για «πολιτική καταστροφή», έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Φλόριντα
«Όλοι γνωρίζουν γιατί χάσαμε» - Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου
Τα όπλα που έχει στα χέρια του
Πού κρίθηκε η Γερουσία, η ψήφος αποδοκιμασίας και τι αλλάζει στο Κογκρέσο
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.