- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μπαράζ του πυροβολικού στο κέντρο της Τρίπολης
Στόχος των δυνάμεων του Χάφταρ η κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης
Λιβύη: Μπαράζ του πυροβολικού στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τμήματα της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Βαριά πυροβόλα έπληξαν το βράδυ της Τρίτης κεντρικές γειτονιές της πρωτεύουσας της Λιβύης, που προσπαθεί να κυριεύσει ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) από τον Απρίλιο του 2019, δήλωσαν κάτοικοι της Τρίπολης.
Οι δυνάμεις του ΛΕΣ υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές. Η σύρραξη πλήττει ολοένα περισσότερο άμαχους.
Πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος έπληξαν αργά το βράδυ τις κεντρικές συνοικίες Νουφλίν και Σουκ αλ Τζουμάα, που μέχρι σήμερα σπανίως γίνονταν στόχοι.
Τμήματα της Τρίπολης βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πρωτεύουσας υφίσταται συχνά ζημιές στις εχθροπραξίες.
Δεν ανακοινώθηκε καμιά πληροφορία για θύματα από τις αρχές.
Η σύρραξη στη Λιβύη έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, έχουν εντάξει στις γραμμές τους μαχητές από το Σουδάν και το Τσαντ και, πιο πρόσφατα, ρώσους μισθοφόρους. Η Γαλλία έχει επίσης προσφέρει κάποια υποστήριξη στον ΛΕΣ.
Η Τουρκία προσφέρει υποστήριξη στην ΚΕΣ του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ κι έχει στείλει στην Τρίπολη δεκάδες στρατιωτικούς της σε ρόλο συμβούλων, διαφόρων ειδών όπλα, καθώς και περίπου 2.000 αντάρτες που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο στη Συρία και υποστηρίζονται από την Άγκυρα, όπως είχε τονίσει αξιωματούχος του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.
Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες στη Γενεύη για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν, που όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να προσάπτει απόλυτη αδιαλλαξία τους απεσταλμένους του στρατάρχη Χάφταρ. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από περίπου έναν μήνα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή η απόφαση για την επόμενη κυβέρνηση
O κωμικός βρέθηκε ένοχος για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Ιταλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα απειλητικά μειλ που έλαβαν
Οι αρκούδες γκρίζλι αποτελούν προστατευόμενο είδος στη Βρετανική Κολομβία
Η ανάρτηση που συζητήθηκε
Η απόφαση του δικαστηρίου για τον 35χρονο
Το ασυνήθιστο στοιχείο που προβληματίζει τους ειδικούς ασφαλείας
Διαρροή εγγράφων φέρνει στο φως τη βαθιά στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Τεχεράνης
Το ερώτημα για τις τεράστιες επενδύσεις
Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν
Δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να απογειωθούν για το συνοδεύσουν
Το ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντo
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - Τι αναφέρει το δημοσίευμα
Ο Χούμπερτ Άιβανγκερ βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βερολίνο
Νέα δεδομένα στην πολιτική κρίση του Ισραήλ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.