- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Πνίγονται στα σκουπίδια Παρίσι και Μασσαλία λόγω απεργίας
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντιο στη μεταρρύθμιση Μακρόν.
Η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού έβγαλε στους δρόμους και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να πνίγονται στα σκουπίδια πολλές πόλεις της Γαλλίας.
Κάδοι που ξεχειλίζουν, απορρίμματα και χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, δυσοσμία που προκαλεί ναυτία: οι αντιαισθητικές συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και της αποκομιδής απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού που απεργάζεται η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές κι όχι μόνον, στο Παρίσι και τη Μασσαλία.
Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη. Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Μακρόν –κι εναντίον του οποίου έχουν ξεσηκωθεί—προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξηγεί η Νατάσα Πομέ, γγ του τμήματος του συνδικάτου CGT για τον δημόσιο τομέα.
Στο Παρίσι, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κι αποκομιδή απεργούν για δέκατη ημέρα και έξι από τους δέκα κλιβάνους για την καύση των απορριμμάτων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενημερώνει η Cyctom, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των έξι εκατ. κατοίκων της περιφέρειας.
Το αποτέλεσμα είναι οφθαλμοφανές, καθώς σχεδόν σε κάθε δρόμο της πρωτεύουσας τα απορρίμματα έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια.
Όπως τονίζει ένας εργαζόμενος σε παρισινό εστιατόριο, «κρατάμε τα απορρίμματά μας στο υπόγειο, διότι ήδη έχουν ξεχειλίσει οι κάδοι στον δρόμο. Δεν πρέπει να συνεχισθεί άλλο η απεργία, διότι τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίπλοκα».
Σύμφωνα με τη Syctom, ο αστυνομικός διευθυντής επίταξε το προσωπικό στους κλιβάνους αποτέφρωσης απορριμμάτων, που συνολικά απασχολούν 300 με 350 εργαζομένους, προκειμένου «να επανέλθουν στην ελάχιστη λειτουργία τους».
Στην πρωτεύουσα του Νότου της Γαλλίας, τη Μασσαλία, 3.000 τόννοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους, με τις τοπικές αρχές να διατείνονται πως έχουν εμπλακεί «σε μία αναμέτρηση» με «25 απεργούς (δηλ. το 0,98% του προσωπικού) που αποκλείουν για 10 μέρες τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων».
Την Παρασκευή, το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του τμήματος της CGT για τους δημοτικούς υπαλλήλους στο Παρίσι, ενάντια στη σύσταση μίας υπηρεσίας για κατ’ εξαίρεση αποκομιδή και εξασφάλιση ελάχιστων υπηρεσιών, η οποία έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Ο δήμος στο Παρίσι έχει θέσει μάλιστα στη διάθεση των πολιτών μηχανήματα, προκειμένου να τους εμπνεύσει τον εθελοντισμό και να τους «παρακινήσει στο πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα εξήρε τον ρόλο του ΔΠΔ για τη διεθνή δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου
Ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας, πατέρας ενός μη λεκτικού αυτιστικού παιδιού, γράφει στην Athens Voice με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γουίλιαμ Τσάπμαν.
Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο Βίκτορα Ελιέζερ για να καταλάβουμε τι ακριβώς διακυβεύεται
Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, λένε οι υγειονομικές αρχές
Το νέο «ευχαριστώ» του Αμερικανού προέδρου στη Ρωσία
Τα νεότερα για την υγεία της
«Αν του είχα ρίξει καμιά γροθιά...»
Επεισοδιακή προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα
Η κατάστασή της την έχει οδηγήσει σε αμήχανες στιγμές
Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών
Οι, όχι και τόσο γνωστές, ρίζες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Πώς συνδέεται με τα γλυκά
Οι νέες οδηγίες στην πλατφόρμα
Στην απάντησή του δεν διατυπώνει ρητή θέση για τη νομιμότητα του μνημονίου
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.