- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πριν την ημερομηνία του Brexit, o Πομπέο έκανε λόγο για ωφέλη από την προσέγγιση των δύο χωρών.
Την παραμονή του «μεγάλου άλματος» της Βρετανίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα από το Λονδίνο τα «τεράστια οφέλη» από την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, μετά το Brexit, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις διαφωνίες των δύο ιστορικών συμμάχων.
Το «πράσινο φως» που έδωσε αυτήν την εβδομάδα η Βρετανία για τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των θεμάτων που διχάζουν Λονδίνο και Ουάσινγκτον. Όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης, αποκαλώντας «Ντομ» τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτηρίζοντας «φανταστική» τη μισή ώρα που πέρασε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και δηλώνοντας «ευτυχής που βρίσκεται στο πλευρό του καλύτερου συμμάχου» των ΗΠΑ.
Κυρίως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις αμερικανικές προθέσεις για την περίοδο μετά το Brexit, του οποίου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένθερμος υποστηρικτής: «Θέλουμε να περάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της λίστας», είπε. Η χώρα «θα μπορεί να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι φανταστικό για τις ΗΠΑ, φανταστικό για το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε, στις δηλώσεις που έκανε δίπλα στον Ντόμινικ Ράαμπ. «Όταν θα κάνουμε αναδρομή σ’ αυτήν την ημέρα και αυτή τη χρονιά, σε πέντε ή δέκα χρόνια, θα δούμε τα τεράστια οφέλη για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε.
Εκτός από την άδεια συμμετοχής της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G -παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον- και άλλα θέματα έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα: το βρετανικό σχέδιο φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου, οι διαφορετικές απόψεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ή ακόμη και το αίτημα του Λονδίνου να εκδοθεί στη Βρετανία η σύζυγος ενός Αμερικανού διπλωμάτη που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στην Αγγλία.
«Με τους στενότερους φίλους κάνεις τις πιο ειλικρινείς συζητήσεις. Ο ωκεανός των θεμάτων για τα οποία συμφωνούμε είναι μεγαλύτερος από τις περιστασιακές διαφωνίες», σχολίασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.