- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Παραιτήσου» : Πλήθος Αυστραλών διαδηλώνει για την πύρινη κόλαση
Για αδράνεια και ολιγωρία κατηγορούν τον Πρωθυπουργό
Αυστραλία: Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις κατά της αδράνειας της κυβέρνησης απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις φονικές πυρκαγιές.
Χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της κυβέρνησης της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την ώρα που πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε πολλές περιοχές.
Η κρίση με τις πυρκαγιές έχει αυξήσει την πιέση στην κυβέρνηση του συντηρητικού Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού η Καμπέρα χαλάρωσε τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που οι αρχές έχουν ζητήσει από σχεδόν 250.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η νέα αύξηση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις πυρκαγιές στην ανατολική Αυστραλία.
Μεγάλοι δρόμοι στο Σίδνεϊ είχαν κλείσει από τους διαδηλωτές που φώναζαν «Ο ScoMo (τα αρχικά το ονόματος του Σκοτ Μόρισον) πρέπει να φύγει», ενώ άλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν υπάρχει κλίμα Β’» και «Σώστε μας από την κόλαση».
Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καμπέρα και τη Μελβούρνη, όπου η ατμόσφαιρα ήταν τόσο τοξική στη διάρκεια του Δεκεμβρίου ώστε και οι δύο πόλεις βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τις πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα.
Στη Μελβούρνη μεγάλο πλήθος αψήφησε την έντονη βροχή και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας για να βγει στους δρόμους κρατώντας πανό και φωνάζοντας «Απολύστε τον ScoMo» και «Κάντε τα ορυκτά καύσιμα να περάσουν στην ιστορία».
Ο Μόρισον έχει απορρίψει επανειλημμένα τις επικρίσεις ότι η κυβέρνησή του δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB ότι έχει απογοητευθεί που οι πολίτες συνδέουν την κρίση των πυρκαγιών με τους στόχους της Αυστραλίας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Δεν θέλουμε στόχους που καταστρέφουν δουλειές, που καταστρέφουν την οικονομία (…) οι οποίοι δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Αυστραλία», επεσήμανε.
«Το να υπονοεί κανείς ότι υπάρχει κάποια πολιτική μείωσης των ρύπων ή κάποια πολιτική που αφορά την κλιματική αλλαγή η οποία συνέβαλε άμεσα σε αυτές τις πυρκαγιές είναι απλώς γελοίο και η σύνδεση των δύο αυτών πραγμάτων, πιστεύω, είναι ιδιαίτερα απογοητευτική», συνέχισε ο Μόρισον.
Ωστόσο αυξανόμενος αριθμός βουλευτών παραδέχονται σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η εντεινόμενη ανησυχία των πολιτών για τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα και πιο ξηρών καιρικών συνθηκών στην Αυστραλία.
Στο μεταξύ οι σημερινές διαδηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον πρωθυπουργό της πολιτείας Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους να καταγγέλλει ότι πραγματοποιούνται λάθος περίοδο καθώς στερούν πόρους από την αστυνομία.
«Η κοινή λογική λέει ότι υπάρχουν άλλες περίοδοι για να περάσετε το μήνυμά μας», επεσήμανε σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να έχουν άποψη, τείνω να συμφωνώ με πολλά από τα επιχειρήματα που διατυπώνονται –η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα--, αλλά υπάρχει σωστός τόπος και χρόνος για όλα και δεν πιστεύω ότι μια διαδήλωση σήμερα είναι κατάλληλη», πρόσθεσε ο Άντριους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνυπογράφουν κολοσσοί του χώρου
Σχολίασε δε σκωπτικά: «όποιος τις δημιούργησε, τουλάχιστον με βελτίωσε αρκετά»
Τα συστήματα άμυνας των ΗΑΕ αναχαιτίζουν πυραύλους και drone του Ιράν - Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση
«Ήμουν σε ευάλωτη θέση με αυτόν τον άνδρα. Ήμασταν μόνο οι δυο μας μέσα στο νερό», είπε
Η κριτική έρχεται δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στο Βατικανό
Νοσηλεύεται εκτάκτως και χαρακτηρίζεται «μεταξύ ζωής και θανάτου» από τη δικηγόρο της
«Υπάρχει ένταση στο σπίτι μας, η Μισέλ είναι απογοητευμένη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Περιλαμβάνει 96 έργα κορυφαίων δημιουργών όπως η Φρίντα Κάλο και ο Ντιέγκο Ριβέρα
«Ήμουν αγχωμένη», απάντησε η ίδια
Μέτρα κατά της οικονομικής ανέχειας στα πανεπιστήμια
Τα ντοκιμαντέρ του δεν έμειναν μόνο στην ενημέρωση, αλλά επηρέασαν ουσιαστικά και την κοινή γνώμη
Έκθεση αποκαλύπτει παρατυπίες σχεδόν σε όλα τα κόμματα - Επικαλούνται κυρίως διοικητικά λάθη
Οι ειδοποιήσεις φτάνουν στα κινητά, οι θαυμαστές ενημερώνουν ο ένας τον άλλον
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επιχείρηση, το λεγόμενο «Project Freedom»
Πώς η παραλία από σημείο κοινωνικών συναντήσεων γυμνιστών έγινε τόπος ερωτικών συνευρέσεων σε κοινή θέα
Πάνω από το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν από το κεντρικό κρατίδιο Παντζάμπ
Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά το 2028
«Σαρώνει» η τελευταία λέξη της μόδας στα μπαρ και στα εστιατόρια της χώρας
Επτά τα κρούσματα, τρεις οι νεκροί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.