- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ασφαλής ο Πουτζδεμόν: Δικαστικό μπλόκο στην έκδοσή του στην Ισπανία
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε πάρει το πρώτο αεροπλάνο για το εξωτερικό μετά το χάος που προκάλεσε με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
Ανεστάλη η έκδοση του Κάρλες Πουτζδεμόν στην Ισπανία με απόφαση δικαστηρίου στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας.
Βελγικό δικαστήριο ανέστειλε την Πέμπτη την έκδοση στην Ισπανία του αυτονομιστή πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του. Ο Πολ Μπεκάρ είπε ότι δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση αποφάνθηκε υπέρ του Πουτζδεμόν και του Τόνι Κομίν, πρώην υπουργού της καταλανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος το γεγονός ότι διαθέτουν ασυλία, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Και οι δύο καταζητούνται από την Ισπανία με την κατηγορία της ανταρσίας, επειδή οργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017. Και οι τρεις προηγούμενες προσπάθειες της Μαδρίτης να πετύχει την έκδοσή τους δεν ευοδώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν πήρε το πρώτο αεροπλάνο για το εξωτερικό, όταν συνειδητοποίησε ότι θα βρισκόταν ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι τον είχε προειδοποιήσει ότι αν οργανώσει το δημοψήφισμα θα υποστεί συνέπειες, ωστόσο ο Πουτζδεμόν προχώρησε κανονικά τη διαδικασία. Η κάλπη έβγαλε «ΝΑΙ» για την ανεξαρτησία και ο Καταλανός πρόεδρος έφυγε άρον άρον στο εξωτερικό για να αποφύγει την ποινική του δίωξη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας εκτίει ποινή φυλάκισης στην Ισπανία, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο απαγορευμένο δημοψήφισμα. Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο Ζουνκέρας χαίρει ασυλίας, δεδομένου ότι εξελέγη ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2019, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο ισχύει επίσης για τον Πουτζδεμόν και τον Κομίν.
Ο Πουτζδεμόν χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση μέσω του Twitter και ζήτησε την αποφυλάκιση του Ζουονκέρας. «Η Ισπανία πρέπει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο με το Βέλγιο και να σεβαστεί τον νόμο» ανέφερε.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας για τον Ζουνκέρας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.