- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Little Miss Period: Ένας χαρακτήρας σπάσει τα ταμπού σε μια κοινωνία όπου η συζήτηση για την έμμηνο ρύση θεωρείται «βρώμικη» και «ντροπιαστική».
Σύμφωνα με το Reuters, ο χαρακτήρας με το ροζ σώμα σε σχήμα καρδιάς και τα κατακόκκινα χείλη έχει προκαλέσει ως επί το πλείστον θετικές αντιδράσεις, ως ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του γυναικείου φύλου.
Πρόκειται για τη «μικρή δεσποινίς Περίοδος», τον χαρακτήρα που πρωταγωνιστεί σε ένα ιαπωνικό κόμικ manga και πλέον στην ομώνυμη ταινία και έχει μια ξεκάθαρη αποστολή: Να σπάσει τα ταμπού σε μια κοινωνία όπου η συζήτηση για την έμμηνο ρύση θεωρείται «βρώμικη» και «ντροπιαστική».
Υπάρχουν όμως και επικριτές της «μικρής δεσποινίδας Περιόδου», που διατυπώνουν ανησυχίες για τη διαιώνιση των στερεοτύπων στην ιαπωνική κοινωνία και την επιφανειακή αντιμετώπιση των διακρίσεων που κρατούν πίσω τις γυναίκες σε πολλά επίπεδα.
«Μέχρι σήμερα, η περίοδος θεωρείται κάτι που πρέπει να κρύβουν οι γυναίκες και πολλοί άνθρωποι έχουν πλήρη άγνοια γι’ αυτή. Αν και δεν μπορώ να επαινέσω κατά 100% το manga… θα ήταν καλό αν λειτουργούσε ως ένα βήμα για την καλύτερη εκπαίδευση των πολιτών και την ανοιχτή συζήτηση», εξηγεί στο πρακτορείο η Καζούε Μούτε, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.
Η ταινία «Μικρή δεσποινίς Περίοδος» κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία από την εταιρεία παραγωγής Yoshimoto Kogyo Co. Ltd τον περασμένο μήνα. Βασίζεται σε ένα manga χαρακτήρα από τον καλλιτέχνη Ken Koyama, που έκανε το «ντεμπούτο» της το 2017, και στη συνέχεια «πρωταγωνίστησε» σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Kadokawa. Το φιλμ έκανε επίσης πρεμιέρα στην Ταϊβάν αυτόν τον μήνα και θα παιχτεί στους κινηματογράφους του Χονγκ Κονγκ τον Γενάρη.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης περιόδου βρέθηκε στο επίκεντρο των ιαπωνικών ΜΜΕ πρόσφατα, όταν το πολυκατάστημα Daimaru πρότεινε στις γυναίκες υπαλλήλους του να φοράνε ένα «σήμα περιόδου» για να προειδοποιούν τους συναδέλφους τους ότι βρίσκονται σε αυτό το στάδιο του κύκλου τους. Το «σχέδιο» αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και το πολυκατάστημα αποφάσισε να αναθεωρήσει την πρότασή του, όπως αναφέρει το Reuters.
Στη σειρά manga, η «Μικρή Δεσποινίς Περίοδος» ρίχνει δυνατές γροθιές στην κοιλιά που… ρίχνουν ανάσκελα ορισμένες γυναίκες, ενώ στη συνέχεια τραβά αίμα με μια σύριγγα. Όταν δε ο σύζυγος μιας γυναίκας δεν δείχνει επαρκή κατανόηση, «τρώει» κι αυτόν την… μπουνιά του ώστε να μπει για λίγο στη θέση της!
Η βερσιόν της ταινίας εστιάζει στην ιστορία της Αόκο, μιας εργαζόμενης σε εκδοτικό οίκο με αφεντικό που δεν καταννοέι καθόλου το «βάσανο» της περιόδου της. Ο φίλος της Αόκο είναι ένας χήρος που μεγαλώνει μια κόρη. «Μακάρι οι άνδρες να είχαν κι αυτοί περίοδο, έστω μόνο μια φορά τον χρόνο» παραπονιέται η Αόκο.
Η φεμινίστρια συγγραφέας Μινόρι Κιταχάρα θεωρεί θετική την προσπάθεια να σπάσουν τα ταμπού, ωστόσο δεν εγκρίνει το γεγονός ότι το ζήτημα της περιόδου «αντιμετωπίζεται όπως και στα κωμικά τοκ σόου».
Ο 33χρονος Νομπουγιόσι Γιοσίντα χαρακτήρισε την ταινία «επιμορφωτική». «Οι άνδρες δεν κατανοούν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η περίοδος για ορισμένες γυναίκες», είπε βγαίνοντας από τον κινηματογράφο. «Η ταινία σε βοηθάει να καταλάβεις». Η φίλη του, 32χρονη Κουμίκο Χαναζάουα, δήλωσε στο πρακτορείο με έμφαση ότι «όλοι οι άνδρες πρέπει να δουν αυτό το φιλμ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα αποκαλύπτει βασιλικός συγγραφέας για το παρασκήνιο πίσω από τις απανωτές αποτυχίες του ζευγαριού
Το πετρέλαιο Brent παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του
Οι δύο ηγέτες δεν συμφωνούν στους τρόπους με τους οποίους θα αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή
Απειλές από τον ηγέτη της χώρας προς τους γείτονές του
Μετά από πλήγμα σε δεξαμενή καυσίμων
Οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές
Οι καρφίτσες που είχε στο πέτο του
Η Ουάσιγκτον άρχισε να διενεργεί σειρά ερευνών για εμπορικά ζητήματα
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.