Κοσμος

Εκλογές στη Βρετανία: Τα 4 πιο πιθανά σενάρια

Ή ο Μπόρις θα σαρώσει ή ο Τζέρεμι θα κάνει συνασπισμό

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στη Βρετανία
Εκλογές στη Βρετανία / © Anthony Devlin/Getty Images/Ideal Images

Σε εκκλησίες, σε παμπ, σε σχολεία, παντού ψηφίζουν οι Βρετανοί και από αύριο ίσως να γνωρίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτά είναι τα 4 πιο πιθανά σενάρια.

Στις 22.00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες σε Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία κλείνουν. Στις 00.00 ώρα Ελλάδος το BBC, το ITV και το Sky θα δώσουν το πρώτο exit poll της εκλογικής βραδιάς σε μια αναμέτρηση που βρίσκει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο διχασμένο από ποτέ και το μέλλον να βασίζεται σε μια λέξη: «σενάριο».

Πάντως σε ό,τι αφορά στην έκβαση του αποτελέσματος τα επικρατέστερα σενάρια είναι 4 και είναι τα εξής:

1. Η επικράτηση των Τόρηδων και εδραίωση στη Βουλή των Κοινοτήτων

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Μπόρις Τζόνσον πετυχαίνει μια εμφατική, σαρωτική νίκη κερδίζοντας τουλάχιστον 360 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Προϋπόθεση του εν λόγω σεναρίου είναι το κόμμα των Συντηρητικών να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις παραδοσιακά «κόκκινες» πόλεις και χωριά των Εργατικών στην Ουαλία, στα Μίντλαντς και στη βόρεια Αγγλία. Παράλληλα θα πρέπει οι Συντηρητικοί να κάνουν συντήρηση των δυνάμεων τους στη Σκωτία, στο Λονδίνο και γενικά στο νότο της Αγγλίας.

Στο εν λόγω σενάριο το Εργατικό κόμμα θα πέσει στις 220 έδρες και αυτό θα είναι το χειρότερό του εκλογικό αποτέλεσμα από το 1983. Ένα σενάριο εφιαλτικό για τον Τζέρεμι Κόρμπιν και απλά υπέροχο για τον Μπόρις Τζόνσον, αφού θα του λύσει τα χέρια με το Brexit.

2. Οριακή αλλά πλειοψηφία για τους Συντηρητικούς

Αυτό το σενάριο είναι το πιο κοντινό στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων. Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov έδωσε προβάδισμα 28 ποσοστιαίων μονάδων στον Τζόνσον έναντι του Κόρμπιν. Επίσης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι Συντηρητικοί θα αποσπάσουν 340 έδρες (23 περισσότερες από το 2015), οι Εργατικοί 237.
  Ο Guardian σχολιάζει ότι ακόμα και μια πλειοψηφία δέκα εδρών για τους Τόρηδες θα ήταν επιτυχία αν υπολογίσει κανείς πόσοι ήταν οι αντάρτες σ6υντηρητικοί βουλευτές πριν από την προεκλογική περίοδο.

3. Μη αυτοδύναμη Βουλή των Κοινοτήτων με το βορειοϊρλανδικό DUP να κινεί τα νήματα

Το οικείο σενάριο, η εύκολη λύση για τους Συντηρητικούς εάν δεν καταφέρουν για λίγες έδρες να κερδίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 326 εδρών. Ο Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας εάν οι Συντηρητικοί καταλήξουν με λιγότερες με 320 έδρες. Εάν φτάσουν τις 310 έδρες θα βρεθούν και πάλι στην ανάγκη των εθνικιστών βορειοϊσλανδών του DUP, το οποίο δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία που έχει φέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός για το Brexit.  

4. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπαίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ ως επικεφαλής ενός συνασπισμού «ουράνιου τόξου»

Εάν το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον πέσει κάτω από τις 310 έδρες και ο Τζόνσον δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση με το DUP, τότε ο αρχηγός των Συντηρητικών θα στραφεί προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Εάν δεν τους πείσει η πρωτοβουλία θα περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης και ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα βρεθεί στην ευχάριστη θέση να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν το Εργατικό κόμμα αποσπάσει 262 έδρες, όσες έχει δηλαδή τώρα, τότε είναι πιθανό να ηγηθεί ενός συνασπισμού «ουράνιου τόξου» με τους Lib Dems και τους Σκωτσέζους της Νίκολα Στέρτζον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ