- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τοξικό νέφος καπνού πάνω από την πρωτεύουσα της Αυστραλίας
Η Καμπέρα δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών
Eνα τοξικό νέφος καπνού έχει απλωθεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, την ώρα που οι πυροσβέστες αγωνίζονται για να θέσουν υπό έλεγχο περισσότερες από 140 πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, οι οποίες μπορεί να αναζωπυρωθούν στις αρχές της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών.
Το ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μήνες ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές, συνεπεία, σύμφωνα με επιστήμονες, μιας παρατεταμένης ξηρασίας και των κλιματικών αλλαγών.
Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Καμπέρα διαπίστωσαν ότι ένα τοξικό νέφος από τις πυρκαγιές είχε απλωθεί στην πόλη τους. Το Σίδνεϊ αντιμετώπισε πρόσφατα για αρκετές εβδομάδες το ίδιο φαινόμενο.
Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες τους επέτρεψαν να θέσουν υπό έλεγχο κάποιες πυρκαγιές πριν από την αναμενόμενη επάνοδο την Τρίτη ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.
Μεταξύ των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα, οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
«Σήμερα οι ομάδες (αντιμετώπισης των πυρκαγιών) θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν τις ζώνες ελέγχου» των πυρκαγιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις πυρκαγιές στις αγροτικές ζώνες της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της πολιτείας αυτής έχει προειδοποιήσει ότι οι πυρκαγιές αυτές είναι «σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μεγάλες για να καταστεί δυνατή αυτήν την στιγμή η κατάσβεσή τους».
Τις τελευταίες ημέρες έχουν σταλεί περίπου 50 πυροσβέστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος της χώρας. Συνολικά 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 700 σπίτια έχουν καταστραφεί από τον Σεπτέμβριο που άρχισαν οι πυρκαγιές. Ο απολογισμός αυτός υπερβαίνει λίγο ακόμη και αυτόν της πιο φονικής χρονιάς, που ήταν το 2009, όταν σχεδόν 200 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Ωστόσο φέτος το εύρος των ζωνών που έχουν καταστραφεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό καμίας άλλης χρονιάς. Υπολογίζεται ότι 20 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από τις φλόγες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν η Τεχεράνη είχε έτοιμη ατομική βόμβα, θα τη χρησιμοποιούσε εναντίον Ισραήλ και ΗΠΑ, εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Τα καύσιμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για τους αερομεταφορείς
Όταν η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή λειτουργεί ως μηχανισμός κατανομής σπανίων πόρων
Τα ονόματα των πρώτων βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανακοινώθηκαν στο Στρασβούργο
Οι ευρωπαϊκές αρχές χαρτογραφούν τις πιθανές διασυνδέσεις του με άλλες τρομοκρατικές δραστηριότητες
Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης από τον Γιόχαν Βάντεφουλ στη Λευκωσία
Κύμα αεροπορικών επιθέσεων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υπόγειων συγκροτημάτων παραγωγής πυραύλων
Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στον Καύκασο
Τι είναι τελικά αυτοί οι κύκλοι πλοίων που εμφανίζονται πάνω στη στεριά
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μόσχα - Το δημοσίευμα του Politico
Οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες στάλθηκαν μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Στο επίκεντρο η στήριξη 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από τις εχθροπραξίες
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Με ανώτατη τιμή πωλείται η βενζίνη και το ντίζελ στα πρατήρια καυσίμων
«Είναι το χειρότερο που έχω φάει», είπε δοκιμάζοντας προϊόν
Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα ενεργειακή καταιγίδα
Η ρητορική των ηγετών, οι μεταβαλλόμενοι στόχοι και η αβεβαιότητα για τη διάρκεια των συγκρούσεων
Η δράση του αποτυπώνεται σε νέο ντοκιμαντέρ
Οι ΗΠΑ έπληξαν σε δέκα ημέρες πάνω από 5.000 στόχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.