Κοσμος

Γυναίκα που κληρονόμησε γονίδιο ανίατης ασθένειας μηνύει το ΕΣΥ

Αφού έφερε στον κόσμο την κόρη της, ανακάλυψε ότι μπορεί να πεθάνει από τη νόσο Huntington

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pregnant-1245703_1920.jpg
© Pixabay

Βρετανίδα μηνύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας της διότι δεν της αποκάλυψε εγκαίρως ότι ο πατέρας της είχε διαγνωστεί με τη νόσο του Huntington.

Βρετανίδα μηνύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας της διότι δεν της αποκάλυψε εγκαίρως ότι ο πατέρας της είχε διαγνωστεί με τη νόσο του Huntington και την άφησαν να γίνει μητέρα, να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που τώρα διατρέχει τον κίνδυνο να προσβληθεί από την ανίατη ασθένεια.

Η γυναίκα ανακάλυψε ότι φέρει το γονίδιο της εκφυλιστικής, ανίατης ασθένειας του εγκεφάλου αφότου γεννήθηκε η κόρη της. Το γεγονός ότι η μητέρα έχει το εν λόγω γονίδιο σημαίνει ότι παιδί της έχει 50% πιθανότητες να εμφανίσει την ασθένεια.

Το όνομα της ενάγουσας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας της κόρης της που είναι σήμερα εννέα ετών.

Μια οικογενειακή τραγωδία

Όλα τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης είναι τραγικά. Το 2007 ο πατέρας της ενάγουσας πυροβόλησε και σκότωσε τη μητέρα της. Καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία με ελαφρυντικά λόγω της ψυχικής ή διανοητικής του κατάστασης. Από τότε υπήρχε η υποψία ότι ο πατέρας της Βρετανίδας ενδέχεται να πάσχει από τη νόσο του Huntington που σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Το 2009 επιβεβαιώθηκε ότι ο πατέρας έπασχε από την ανίατη νόσο. Ωστόσο ζήτησε από τους γιατρούς να μην ενημερώσουν την κόρη του. Η Βρετανίδα που μηνύει το ΕΣΥ είχε ήδη ενημερώσει τον πατέρα της ότι περίμενε παιδί. Ο πατέρας είπε στους γιατρούς ότι δεν ήθελε να το πει στην κόρη του γιατί φοβόταν πως θα αυτοκτονήσει ή θα κάνει έκτρωση. Η γυναίκα τελείως τυχαία έμαθε ότι ο πατέρας ήταν άρρωστος τέσσερις μήνες μετά. Έκανε εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει το γονίδιο, αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ο χειρότερος της φόβος. Έφερε το γονίδιο του πατέρα, το οποίο σημαίνει ότι η ίδια δεν θα γλιτώσει από τη νόσο, ενώ το παιδί έχει 50-50 πιθανότητες να εμφανίσει την ασθένεια.
 

Η γυναίκα κατηγορεί το ΕΣΥ ότι είχε την υποχρέωση να την ενημερώσει για τη διάγνωση του πατέρα της δεδομένου ότι οι γιατροί γνώριζαν πως ήταν έγκυος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ