- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το DNA αποκάλυψε το «δεξί χέρι» του στρατηγού Ναπολέοντα
Τέλος στη διαμάχη για τον σκελετό που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Ρωσία - Η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να τον επιστρέψει στο Παρίσι
Το τεστ DNA έδειξε ότι ο σκελετός που εντοπίστηκε σε ανασκαφή στη Ρωσία ανήκει σε κορυφαίο στρατηγό του Ναπολέοντα.
Το DNA μίλησε. Τα οστά που είχαν εντοπιστεί το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο βασιλικό οχυρό, στον κήπο Λαπάτκιν, στο Σμολένσκ της Ρωσίας, ανήκουν σε κορυφαίο στρατηγό του Ναπολέοντα. Συγκεκριμένα, στον στρατηγό Σεζάρ Σαρλί Ετιέν Γκουντέ, στενό συνεργάτη του Γάλλου στρατάρχη, ο οποίος πέθανε από γάγγραινα, έχοντας χάσει από οβίδα τα δυο του πόδια.
Γεννημένος το 1768 ο Γάλλος αξιωματούχος άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Αυγούστου 1812 κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης μάχης κοντά στο ύψωμα Βαλουτίνα, καθώς ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να εμποδίσει την προέλαση των Γάλλων προς τη Μόσχα. Ο Σεζάρ Σαρλί Ετιέν Γκουντέ ήταν διοικητής της 3ης μεραρχίας του 1ου σώματος του γαλλικού στρατού και συμμετείχε ενεργά στη μάχη του Σμολένσκ. Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν ότι ο Ναπολέων βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του τραυματισμένου στρατηγού του.
Μέχρι, πάντως, να γίνει η ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA ο -ηλικίας 200 ετών- σκελετός είχε διχάσει την επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο ανήκει στο «δεξί χέρι» του Ναπολέοντα.
Η αρχαιολογική αποστολή στο Σμολένσκ διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος, την εποπτεία του οποίου είχε το γάλλο-ρωσικό φόρουμ «Ο διάλογος του Τριανόν» που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να επιστρέψει τον σκελετό στο Παρίσι.
«Πράγματι η ιστορία αυτή είναι αρκετά γνωστή. Πράγματι οι δικοί μας και οι Γάλλοι αρχαιολόγοι συνεργάστηκαν άριστα, μελέτησαν τα σχετικά έγγραφα και πραγματοποίησαν από κοινού ανασκαφές. Στην ουσία όλες οι εξετάσεις του DNA, απ’ όσο αντιλαμβάνομαι, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον στρατηγό Γκουντέν. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί ήδη για αυτήν την ιστορία. Και φυσικά, αν η γαλλική πλευρά δείξει ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, φυσικά και θα παράσχουμε κάθε είδους συνδρομή» ανέφερε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Διάγνωση με σπάνια πάθηση του αίματος - Συνεχίζει τη δουλειά παρά την εξάντληση
Επίθεση σε επιβάτες και πλήρωμα σε πτήση της American Airlines - Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
Παρέμβαση Φόλκερ Τουρκ στη Γενεύη - Ανησυχία για τις μαζικές απελάσεις της ICE
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο σήμερα, η ιστορία ενός οράματος που δεν κατάφερε να ενώσει τον αραβικό κόσμο
Γιατί κάποιοι κάνουν λόγο για «τεράστιο χτύπημα για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ»
«Προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή των Αμερικανών από τα προβλήματα»
Πώς διαβάζει η Ευρώπη τα αποτελέσματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.