Κοσμος

ENI και TOTAL «παγώνουν» προς το παρόν γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Πώς το τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και η προκλητικότητα της Τουρκίας επηρεάζουν τον σχεδιασμό των ενεργειακών κολοσσών στο Τεμάχιο «7»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλατφόρμα πετρελαίου
Πλατφόρμα πετρελαίου/© Pixabay

ENI και TOTAL δείχνουν να αλλάζουν τον σχεδιασμό των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιλέγοντας να μην «τρυπήσουν» προς το παρόν στο Τεμάχιο «7».

Ενώπιον διαφοροποιήσεων, ένεκα του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, βρίσκεται ο προγραμματισμός των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο Tεμάχιο «7», φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Εν αντιθέσει με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το συγκεκριμένο τεμάχιο, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο  -εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης- οικόπεδο. 

Η εξέλιξη αυτή, αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία δείχνει να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL.

Την ίδια ώρα, καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής. Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν την αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ