- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαρνιέ: Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit
«Εξακολουθεί να είναι ανάγκη να προετοιμασθούμε»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δώσει ευρεία πρόσβαση στην αγορά της μετά το Brexit, αν το Λονδίνο παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, λέει ο Μπαρνιέ.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Ένωση θα δώσει στη Βρετανία μετά το Brexit τόση πρόσβαση στην ενιαία αγορά της όση θα δικαιολογεί η εξασφάλιση εκ μέρους του Λονδίνου ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της ΕΕ τηρούνται.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως η πρόσβαση θα είναι «αναλογική» και πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο μιας νέας εμπορικής σχέσης με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις.
«Θέλουμε να έχουμε στέρεες εγγυήσεις για ίσους όρους», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Θα παρακολουθούμε στενά και θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα ... κοινωνικά δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την κρατική βοήθεια και προφανώς τα ζητήματα φορολόγησης».
«Θα είναι δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως θα υπάρχει εξαιρετικά λίγος χρόνος για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit και πριν από το τέλος του 2020.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στο τέλος του 2020 οι πλευρές θα χρειασθεί να επανεκτιμήσουν αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία κατά τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μετά το Brexit.
Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής σημείωσε πάντως ότι ο κίνδυνος μιας χαοτικής αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διαζυγίου εξακολουθεί να υφίσταται.
Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως αυτή μπορεί να συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου, αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit.
Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται μετά το Brexit μέχρι το τέλος του 2020, αν δεν συμφωνηθεί μέχρι τότε μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και δεν συμφωνηθεί επίσης να αφιερωθεί επιπλέον χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή.
«Ο κίνδυνος να συμβεί το Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να υφίσταται», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Εξακολουθεί να είναι ανάγκη να προετοιμασθούμε».
«Σε όλα τα κράτη μέλη, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προετοιμασία ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι ώρα για αυταρέσκεια. Η δουλειά ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχισθεί», πρόσθεσε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πιο σκληρή επίθεση» προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Το Ιράν δεν είναι πια ο «νταής της Μέσης Ανατολής», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Δέχτηκε επίθεση μέσα στη φυλακή από συγκρατούμενό του
Αναμένουν ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού μετά την επιχείρηση αναχαίτισης drone
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.