- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ζόραν Ζάεφ: Μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει»
Μετά το ευρωπαϊκό όχι στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία
«Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ξεκαθάρισε ο Ζόραν Ζάεφ μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αβέβαιο είναι το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ. Το ευρωπαϊκό μπλόκο (με πρωτεργάτη τη Γαλλία) στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη Βόρεια Μακεδονία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Ζάεφ χαρακτήρισε προσωπικό πλήγμα το ευρωπαϊκό «όχι», υπογραμμίζοντας: «Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου».
Μιλώντας στο Euronews ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η άρνηση των Ευρωπαίων να δώσουν ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας του, θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα, εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας που συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων όσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η χώρα του δεν περίμενε άμεση ένταξη αλλά ένα πρώτο «ναι» από τα κράτη-μέλη, το οποίο και θα λειτουργούσε «ευεργετικά» για να συνεχίσει τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Αλβανία στον σωστό δρόμο.
«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα "παγώσει", διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της» είπε.
Και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποίησε, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι» τόνισε.
Και συμπλήρωσε: «Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».
Οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου 2020.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.