- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέες προειδοποιήσεις Ζάεφ για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών
«Ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν που είχαμε» δήλωσε στους Financial Times
Ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί ότι η άνοδος του εθνικισμού στη Βόρεια Μακεδονία απειλεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στη Βόρεια Μακεδονία, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ. Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το ευρωπαϊκό «όχι» στο άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν που είχαμε» τόνισε σε δηλώσεις του στους Financial Times. Και πρόσθεσε: «Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική και ακραίες ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε Έλληνες πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το ίδιο στιλ ρητορικής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήματα που δεν θα είναι καλά για την περιοχή ή τη χώρα μου».
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία άσκησε βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ Δανία και Ολλανδία είχαν επίσης αντιρρήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποιεί για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε παλαιότερη δήλωσή του είχε επισημάνει ότι δεν αποκλείεται να «παγώσει» η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ειδικότερα, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Euronews: «Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της».
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης
Πολιτικοί αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε μια «ευαίσθητη» περιοχή της Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο σε Ρωσία και Κίνα να αυξήσουν την επιρροή τους. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε και ο ίδιος ο Ζάεφ στους FT:
«Η απόφαση δίνει χώρο σε τρίτες δυνάμεις, που δεν έχουν υπάρξει πολύ βοηθητικές και οι οποίες δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, ελευθερίες και κράτος δικαίου» τόνισε.
Έντι Ράμα: Μας έκοψαν βάναυσα από την Ευρώπη
Από τη μεριά του, ο Εντι Ράμα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η απόφαση να μην ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσαν ένα βαρύ ψυχολογικό σοκ στην Αλβανία και έβλαψαν την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.
«Μας έκοψαν βάναυσα από την Ευρώπη δύο φορές, μία πριν από 5 αιώνες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετά για μισό αιώνα υπό το πιο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει τρίτη φορά και ότι αυτήν τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βάναυσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.