- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τυφώνας Χαγκίμπις: Μάχη με τον χρόνο για τους αγνοούμενους
Τουλάχιστον 67 οι νεκροί δύο ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του καιρικού φαινομένου
Ιαπωνία: Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα Χαγκίμπις, οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί πολίτες που αγνοούνται σβήνουν.
Υπό την απειλή νέων σφοδρών βροχοπτώσεων, δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν χθες επιζήσαντες, δύο ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του εξαιρετικά ισχυρού τυφώνα Χαγκίμπις, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 67 νεκρούς.
Ο Χαγκίμπις έφθασε πάνω από το έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, προερχόμενος από τον Ειρηνικό Ωκεανό, φέρνοντας καταρρακτώδη βροχή και ανέμους ταχύτητας έως και 200 χιλιομέτρων την ώρα, κι έπληξε 36 από τις 47 ιαπωνικές επαρχίες — στο κεντρικό, στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της νησιωτικής χώρας — προκαλώντας κυρίως κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών.
Ο απολογισμός των θυμάτων δεν παύει να γίνεται ολοένα πιο βαρύς από το Σάββατο. Χθες βράδυ, το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι του, ότι 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι περίπου 12 συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 204. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα λίγο χαμηλότερους αριθμούς, πάντως συνεχίζει να ενημερώνει τα δεδομένα αυτά.
«Ακόμη σήμερα αγνοούνται πολλοί άνθρωποι», τόνισε χθες ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου που συγκάλεσε. «Οι ομάδες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τους εντοπίσουν και να αποπειραθούν να τους σώσουν, εργάζονται νυχθημερόν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πάνω από 110.000 μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους 31.000 στρατιωτικοί, έχουν κινητοποιηθεί. Όμως ιάπωνες μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι θα εκδηλωθούν νέες βροχοπτώσεις στην κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία και ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν νέες κατολισθήσεις και πλημμύρες.
Προβλέπεται «βροχόπτωση σήμερα στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, καλώντας τα μέλη των σωστικών συνεργείων και τους πολίτες να επιδεικνύουν «πλήρη επαγρύπνηση».
Σωστικά συνεργεία έψαχναν μέσα στα συντρίμμια και τη λάσπη αγνοούμενους, ενώ 75.900 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα και άλλα 138.000 ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση χθες το απόγευμα.
Ο πιο βαρύς απολογισμός καταγράφεται στην επαρχία Φουκουσίμα, βόρεια από το Τόκιο, όπου αντιπλημμυρικά φράγματα υποχώρησαν σε τουλάχιστον 14 σημεία κατά μήκος του ποταμού Αμπουκούμα. Ο απολογισμός στη Φουκουσίμα ανέρχεται σε 18 και συμπεριλαμβάνει μια μητέρα που παγιδεύτηκε μαζί με τα δύο της παιδιά· έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός, το άλλο, ένα μικρό αγόρι, συνεχίζει να αγνοείται.
Τουλάχιστον 176 ποταμοί υπερχείλισαν, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.
Η Ιαπωνία πλήττεται από χονδρικά είκοσι ισχυρούς τυφώνες κάθε χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.