- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λαοθάλασσα στο Εδιμβούργο υπέρ της ανεξάρτητης Σκωτίας
Διαδήλωση με κιλτ και γκάιντες έναν μήνα πριν από το Brexit
Η Βρετανία ετοιμάζεται για Brexit και η Σκωτία για την ανεξαρτησία της. Χιλιάδες Σκωτσέζοι διαδήλωσαν στο Εδιμβούργο.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Εδιμβούργο, ζητώντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, από το βασιλικό πάρκο Χόλιρουντ. Κρατούσαν σκωτσέζικες σημαίες και ορισμένοι φορούσαν κιλτ και έπαιζαν γκάιντες.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η βουλευτίνα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Τζοάνα Κέρι, η οποία έχει προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων και του επιβάλει να ζητήσει αναβολή του Brexit στην περίπτωση που δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι οργανωτές της πορείας, το κίνημα «Όλοι κάτω από το ίδιο λάβαρο», ήλπιζαν ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Πέρσι, σε μια αντίστοιχη πορεία συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. Η Κέρι έκανε λόγο με ανάρτησή της στο Twitter για 250.000 συμμετέχοντες φέτος.
Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν κατά της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους, με ποσοστό 55%. Όμως στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit, πάνω από τέσσερις στους δέκα (62%) ψήφισαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί δεν θέλουν να υποστούν τις συνέπειες που φοβούνται από μια βίαιη ρήξη με την ΕΕ.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, με ανάρτησή της στο Twitter σήμερα εξήγησε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία αλλά «το πνεύμα της» είναι με τους διαδηλωτές και πρόσθεσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται».
Η Στέρτζον έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα σε διάστημα δύο ετών εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Την Τετάρτη κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την Ένωση χωρίς συμφωνία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.