Κοσμος

Η ημέρα που η Κίνα έγινε κομμουνιστική

Ο Zhu Zhende ήταν 19 ετών όταν πήρε μέρος στη μεγάλη παρέλαση του Κόκκινου Στρατού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jacques Chirac funeral: Coffin enters Saint-Sulpice church

Στις 1 Οκτωβρίου του 1949 ο κομμουνιστής ηγέτης, πρόεδρος Μάο Τσετούνγκ ανακοινώνει τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Στις 1 Οκτωβρίου του 1949 ο κομμουνιστής ηγέτης, πρόεδρος Μάο Τσετούνγκ ανακοινώνει τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Της διακήρυξης του νέου κράτους προηγήθηκε ένας αιματηρός εμφύλιος μεταξύ των εθνικιστών και των κομμουνιστών. Ο πρώην στρατιώτης Zhu Zhende ήταν 19 ετών όταν πήρε μέρος στη μεγάλη παρέλαση του Κόκκινου Στρατού και μιλάει για τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία που ένιωθε εκείνη την ημέρα στο BBC.

«Όλο το βράδυ δεν είχα κλείσει μάτι. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος και περήφανος που θα έπαιρνα μέρος στην παρέλαση. Συνέχεια σκεφτόμουν τα βήματα για την παρέλαση. Το 1949 ήμουν 19 ετών. Μόνο λίγοι εκλεκτοί θα επιλέγονταν για να παρελάσουν την ημέρα της γέννησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κάναμε για ένα μήνα εξάσκηση σε ένα στρατόπεδο στο νότιο Πεκίνο. Μαθαίναμε το βήμα της χήνας και να παρελαύνουμε σαν να ήμασταν ένας άνθρωπος. Την ημέρα που είδα τον ηγέτη Μάο και τα υπόλοιπα στελέχη της κομμουνιστικής κυβέρνησης ένιωσα τόσο μεγάλη αισιοδοξία. Ειδικά τη στιγμή που ο Μάο είπε ότι ο στρατός ανήκει στον λαό της Κίνας. Τότε πραγματικά πίστευα ότι η χώρα μου θα γινόταν κομμουνιστική. Πίστευα ότι όλοι θα είχαμε ένα πιάτο φαί και εργασία. Πριν από την επανάσταση αυτά τα δύο πράγματα βρίσκονταν στη σφαίρα της φαντασίας. Είδα πείνα και θάνατο σε κάθε γωνιά του Πεκίνου. Από την παιδική μου ηλικία η ζωή μου ήταν δύσκολη. Έχασε στα 6 τον πατέρα μου. Για να επιβιώσουμε βγήκαμε στην επαιτεία με τη μητέρα μου. Όλοι ήταν φτωχοί, η επιβίωση ήταν δύσκολη. Η μητέρα αναγκάστηκε να ξαναπαντρευτεί για να επιβιώσουμε. Εγώ βρήκα δουλειά σε εργοστάσιο επιδιορθώνοντας ποδήλατα. Και πάλι δεν κέρδιζα αρκετά ώστε να μπορώ να αγοράζω τα βασικά αγαθά. Ένας κομμουνιστής με προσέγγισε στις αρχές του '49 για να με προσελκύσει στο μέτωπο υπογραμμίζοντας πόσο διαφορετικοί είναι από τους εθνικιστές. Έτσι έγινα κομμουνιστής στρατιώτης».

Ο Zhu Zhende έγινε μέλος του στρατού, αλλά ποτέ του κόμματος. Προφανώς γιατί ήταν αναλφάβητος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ