- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Kόντρα Τραμπ - Ντράγκι μετά τα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ
Ότι αποσκοπούν στην ανταγωνιστική υποτίμηση του ευρώ επιμένει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες μετά τα νέα στοιχεία τα οποία δείχνουν υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Νέες βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Φρανκφούρτη ότι τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε αποσκοπούν στην ανταγωνιστική υποτίμηση του ευρώ.
Η ΕΚΤ μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε ακόμη ένα γενναίο πακέτο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων το οποίο μάλιστα θα διατηρηθεί για όσο καιρό κριθεί αναγκαίο.
Πιθανό να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE
Από τις αποφάσεις αυτές μπορεί να ωφεληθεί και η Ελλάδα καθώς διαφαίνεται πλέον η προοπτική να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις ανακοινώσεις η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,49% από 1,61% που κυμαίνονταν χθες.
Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες μετά τα νέα στοιχεία τα οποία δείχνουν υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, η ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,1% (από 1,2% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη), το 2020 θα φθάσει το 1,2% (από 1,4%) ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του 1,4% για το 2020.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα όρια της. Τα 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη καθώς και η συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ οφείλονται αποκλειστικά στα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ. Όμως πλέον όπως είπε είναι αναγκαίο η δημοσιονομική πολιτική στις χώρες που διαθέτουν χώρο να αναλάβει δράση.
«Ενόψει της αποδυνάμωσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και του συνεχιζόμενου κινδύνου περαιτέρω μείωσης της, οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να ενεργούν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο.. Όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας πιο φιλικής προς την ανάπτυξη σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κριτική του Τραμπ
«Προσπαθούν, και πετυχαίνουν, να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι ενός ΠΟΛΥ δυνατού δολαρίου» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, αφήνοντας παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία μειώνει αργά και διστακτικά τα δικά της επιτόκια.
Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε την Fed ότι «κάθεται, και κάθεται και κάθεται», υπενθυμίζοντας με νόημα πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν αρνητικά επιτόκια δανεισμού ενώ «εμείς πληρώνουμε τόκους».
Η απάντηση Ντράγκι σε Τραμπ και Γερμανούς επικριτές
Ο κ. Ντράγκι, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση με αφορμή tweet του Αμερικανού προέδρου τόνισε: «τα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν λαμβάνονται με γνώμονα την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ», αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει η ΕΚΤ για την διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας στην ζώνη του ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα επιδιώξει όχι μόνο την αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον του 2%, αλλά τη σταθεροποίηση του σε αυτή την περιοχή.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται κυρίως από τις γερμανικές τράπεζες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα χαμηλά επιτόκια ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι «τα αρνητικά επιτόκια έχουν παρενέργειες». Ωστόσο υπεραμύνθηκε αυτών τονίζοντας ότι δεν ευθύνονται αυτά για την κάμψη της κερδοφορίας των τραπεζών. Μάλιστα κάλεσε τα πιστωτικά ιδρύματα να εξορθολογίσουν το κόστος λειτουργίας τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
«Είδα το χέρι μου να λείπει» - Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης της έφηβης
Στη Γαλλία το ποσοστό ανήλθε στο 55%
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.