- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λιβύη: Τουλάχιστον 110 μετανάστες αγνοούμενοι σε ναυάγιο
Ο ΟΗΕ τη χαρακτήρισε την τραγωδία «τη χειρότερη» του είδους φέτος
Από 110 ως και 250 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο δεμένων μεταξύ τους πλεούμενων στη Μεσόγειο.
Από 110 ως και 250 μετανάστες — κατά τις θεαματικά διαφορετικές εκτιμήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από διαφορετικές πηγές — αγνοούνται μετά το ναυάγιο χθες Πέμπτη δεμένων μεταξύ τους πλεούμενων στη Μεσόγειο, ανοικτά της Λιβύης, όπου εκτυλίχθηκε μια τραγωδία την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «τη χειρότερη» του είδους φέτος.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), άλλοι σχεδόν 150 από τους μετανάστες σε πλεούμενο στα ανοικτά της λιβυκής πόλης Χομς (δυτικά) διασώθηκαν.
Το λιβυκό ναυτικό, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ακτοφυλακή, ανακοίνωσε ότι θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών — όπου επικρατούν συνθήκες τις οποίες επικρίνουν πολύ συχνά ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί.
Ο ΔΟΜ και το λιβυκό πολεμικό ναυτικό έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων και των διασωθέντων στα ανοικτά της Λιβύης, χώρας που παραμένει βυθισμένη στο χάος από το 2011, με τις αμείλικτες συγκρούσεις για την εξουσία να συνεχίζονται και ένοπλες ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο.
Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του γραφείου του ΔΟΜ στη Λιβύη, 145 μετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Χομς, 120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Ορισμένοι επιζήσαντες ανέφεραν πως ακόμη 150 μετανάστες επέβαιναν στο δικό τους πλεούμενο.
Ο Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, από τη δική του πλευρά ανέφερε πως «διασώθηκαν 134 μετανάστες και ανασύρθηκε ένα πτώμα, ενώ άλλοι 115 μετανάστες αγνοούνται».
Στους διασωθέντες συγκαταλέγονται πολίτες της Ερυθραίας, του Σουδάν αλλά και Παλαιστίνιοι, που επρόκειτο να μεταφερθούν σε «κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε.
Ένα κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, στην Τρίπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τον Απρίλιο, βομβαρδίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες μετανάστες.
Η ομάδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ωστόσο έκανε λόγο, επικαλούμενη επίσης μαρτυρίες ναυαγών που διασώθηκαν, ότι οι μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε τρία πλεούμενα δεμένα ανάμεσά τους για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας ήταν περίπου 400, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται τουλάχιστον 250 άνθρωποι στη Μεσόγειο.
Ο Ζουλιάν Ρεκμάν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα, ανέφερε ότι διασωθέντες είπαν πως αυτοί που τους βοήθησαν αρχικά ήταν ψαράδες, όχι η λιβυκή ακτοφυλακή.
«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον έβγαλαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν».
Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στη Μεσόγειο φέτος σε πάνω από 600 νεκρούς και σημαίνει πως το 2019 οδεύει για γίνει η έκτη συναπτή χρονιά που θα καταγραφούν πάνω από 1.000 στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.