- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Πακιστάν παραδέχεται ότι βοήθησε τη CIA να βρει τον Μπιν Λάντεν
Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν η παραδοχή
Η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών βοήθησε τη CIA να βρει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, παραδέχεται ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.
Η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν έδωσε στη CIA στοιχεία που επέτρεψαν να βρεθεί και να εξοντωθεί ο ιδρυτής και ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
«Είναι η ISI εκείνη που έδωσε την πληροφορία που επέτρεψε (στους Αμερικανούς) να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», είπε ο Χαν, αναφερόμενος στην κυριότερη υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας του.
«Αν ρωτήσετε τη CIA, [θα μάθετε πως] είναι η ISI αυτή που έδωσε την αρχική τοποθεσία χάρη σε τηλεφωνικά δεδομένα», επέμεινε.
Μέχρι χθες, η κυβέρνηση του Πακιστάν διέψευδε ότι έδωσε την παραμικρή πληροφορία στους Αμερικανούς όσον αφορά τον ιδρυτή και ηγέτη της Αλ Κάιντα, αντικείμενο επί χρόνια ανθρωποκυνηγητού ωσότου σκοτώθηκε τη 2α Μαΐου 2011 από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη-στρατόπεδο Αμποταμπάντ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ.
Μολαταύτα ο πακιστανός στρατηγός ε.α. Ασάντ Ντουράνι, επικεφαλής της ISI από το 1990 ως το 1992, άφησε να εννοηθεί σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2018 πως το Πακιστάν πιθανότατα είχε υποδείξει στην Ουάσινγκτον το πού κρυβόταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, αλλά προτιμώντας να δηλώνει δημόσια «απόλυτη άγνοια» καθώς «η συνεργασία με τις ΗΠΑ για ένα πρόσωπο που πολλοί στο Πακιστάν θεωρούσαν “ήρωα” θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση».
Ο Ιμράν Χαν συνέχισε χθες την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε προχθές Κυριακή με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του με στόχο την αναθέρμανση της σχέσης μεταξύ των δύο στενών συμμάχων, η οποία όμως έχει περάσει από αρκετές θύελλες.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη που έκανε στον Λευκό Οίκο ο άλλοτε πρωταθλητής του κρίκετ αφότου εξελέγη πρωθυπουργός του Πακιστάν, πριν από περίπου έναν χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας
Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκεζ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ
Αιφνιδίασε τους πελάτες στο Ρέντμπεργκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την άνοδό του στον θρόνο
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
H ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μπροστά σε άδεια έδρανα εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ
Στο πλευρό της 87χρονης γυναίκας διαδηλωτές
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.