- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Υπονοούμενα Τριντό και Τουσκ για Τραμπ
Σχετικά με τις δηλώσεις του για 4 Αμερικανίδες βουλευτές
Σύνοδος Καναδά-ΕΕ: Τριντό- και Τουσκ καταδίκασαν τις δηλώσεις του Τραμπ για τέσσερις νέες Αμερικανίδες βουλευτές, χωρίς να τον κατονομάσουν.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις εμπρηστικές τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον τεσσάρων νέων βουλευτριών των Δημοκρατικών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και τα συνθήματα υποστηρικτών τους εναντίον τους, χωρίς ποτέ να κατονομάσουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου.
Ο Τριντό χαρακτήρισε «οδυνηρά, λαθεμένα και εντελώς απαράδεκτα» τόσο τα σχόλια του Τραμπ για τις τέσσερις προοδευτικές πολιτικούς, όσο και το σύνθημα «στείλε τις πίσω», που ακούστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα όπου εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Για τον Τραμπ, οι τέσσερις νέες βουλεύτριες της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών «μισούν» την Αμερική και θα όφειλαν να «γυρίσουν πίσω» στη χώρα καταγωγής τους, κατά τις δηλώσεις του που έχουν προκαλέσει σάλο.
«Θέλω οι πάντες στον Καναδά να γνωρίζουν ότι τα σχόλια αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν πρέπει να επιτρέπονται ή να ενθαρρύνονται στον Καναδά», τόνισε ο Τριντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μόντρεαλ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.
Ο Τουσκ, ο οποίος τοποθετήθηκε κατά την ολοκλήρωση της συνόδου Καναδά-ΕΕ, σημείωσε πως αν και δεν θέλει να σχολιάζει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, αισθάνθηκε αναγκασμένος να αντιδράσει.
«Για πολλά χρόνια, ήμουν ένας από τους πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στην Ευρώπη», ανέφερε ο Τουσκ, όμως «είναι δύσκολο να καταλάβω κάποια γεγονότα, κάποια λόγια και μερικές φορές αν νιώθεις ότι κάτι είναι εντελώς απαράδεκτο, είσαι αναγκασμένος να αντιδράσεις παρά τις οικονομικές δοσοληψίες, παρά τα συμφέροντα. Για μένα οι αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από το εμπόριο, λυπάμαι, ίσως είμαι λίγο παλιομοδίτικος, αλλά δεν θα αλλάξω ποτέ άποψη γι’ αυτό το θέμα».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο σύνθημα για τις αμερικανίδες πολιτικούς, συμπλήρωσε: «Νιώθω αληθινά σαν στο σπίτι μου εδώ στο Μόντρεαλ, την πιο ευρωπαϊκή από τις καναδικές πόλεις, ίσως επειδή δεν άκουσα κανέναν να κραυγάζει “στείλε τον πίσω”».
Πέραν της αντίδρασής τους για το θέμα που σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα στις ΗΠΑ, Τριντό και Τουσκ ανακοίνωσαν την υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης για περίπου σαράντα θέματα και διατράνωσαν τη στενή καναδοευρωπαϊκή συνεργασία, ιδίως στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ακόμη, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι συνήψαν συμφωνία για την προστασία των ωκεανών, που αφορά ιδίως τις προσπάθειες να μειωθεί το πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.