- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τουρκία: Πόσα δισ. θα κοστίσει ο αποκλεισμός από την παραγωγή F-35
Iσχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας
Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, έπειτα από την αμερικανική απόφαση για αποκλεισμό τους στην παραγωγή των F-35.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που συμμετέχει στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, πρόκειται να απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαγοράς των μαχητικών, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής – και η πιθανότητα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων – θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες.
Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.
Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.
Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.
Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.
O Τούρκος διευθυντής Ντεμίρ τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε εκτίμηση πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες τους. Ο όμιλος Kale είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όποιες απώλειες πωλήσεων της θα αντισταθμιστούν στρέφοντας στην πολιτική αεροπορία.
Ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών, το Πεντάγωνο ανέφερε χθες ότι οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 κομμάτια για τα F-35.
Η εφοδιαστική αλυσίδα θα μεταφερθεί κυρίως σε αμερικανικά εργοστάσια, σε μια κίνηση που θα κοστίσει στις ΗΠΑ μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ντεμίρ εμφανίστηκε επικριτικός στην απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση», είπε σημειώνοντας ότι στην απόφαση χρησιμοποιείται η λέξη αναβολή, όχι η λέξη αποκλεισμός.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι», δήλωσε αναφέροντας ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να τους προωθήσει την απόφασή για τα F-35 επίσημα.
Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, μέσω του προέδρου της, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.