Κοσμος

Ακάρ: Αν δεν πάρουμε τα F-35, το ΝΑΤΟ θα αποδυναμωθεί

«Έχει τελειώσει αυτή η αγορά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ © EPA / OLIVIER HOSLET

Σε ζήτημα ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανάγει τώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας το θέμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από την παραλαβή των F-35.

Σε ζήτημα ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανάγει τώρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας το θέμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από την παραλαβή των F-35.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» στις Βρυξέλλες, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε:

«Με το να προσπαθούν να στερήσουν από την Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 μειώνεται σε σημαντικό βαθμό η αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Τα F-35 και η ασφάλεια του προγράμματος έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία, αλλά και για τον στρατηγικό μας εταίρο, τις ΗΠΑ. Η πρότασή μας να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητηθούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους S-400, εξακολουθεί να ισχύει» επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Όσον αφορά την προμήθεια των S-400, ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε: «Έχει τελειώσει αυτή η αγορά. Το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία μας στο πρόγραμμα των F-35 δεν εξυπηρετεί ούτε την Τουρκία ούτε τις ΗΠΑ ούτε τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία δεν είναι μόνο πελάτης, είναι ένας από τους επενδυτές του προγράμματος και ένας από τις συμπαραγωγούς. Μέχρι σήμερα φέραμε εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το πρόγραμμα των F-35. Πρόκειται για μία εμπορική συμφωνία και στο πλαίσιο αυτό θα υπερασπιστούμε όλα τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» δήλωσε προμηνύοντας την έναρξη δικαστικής μάχης με τις ΗΠΑ, όπως έκανε και νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος από την Ιαπωνία.

Σε μια εκτίμηση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Αναμένουμε οι σχέσεις να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη φιλία. Ελπίζω να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς μια εποικοδομητική κατεύθυνση σε αυτό το θέμα και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ