Κοσμος

Στο στόχαστρο της ιταλικής ακροδεξιάς ο Πάπας Φραγκίσκος

Το πρωτοφανές συμβάν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πανό που σήκωσαν ακροδεξιοί κατά του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό
Το πανό που σήκωσαν ακροδεξιοί κατά του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό/©Facebook/Forza Nuova

Η ιταλική ακροδεξιά επιτίθεται στον Ποντίφικα για το μεταναστευτικό.

Την περασμένη Κυριακή, μέλη της ιταλικής ακροδεξιάς οργάνωσης Forza Nuova, πλησίασαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την ώρα που ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχόταν, και ανήρτησαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Μπεργκόλιο όπως Μπαντόλιο, γιατί ευλογεί τη μετανάστευση». Χόρχε Μπεργκόλιο είναι το κοσμικό όνομα του Πάπα Φραγκίσκου και Πιέτρο Μπαντόλιο ήταν ο στρατηγός που, μετά τη σύλληψη του φασίστα Μπενίτο Μουσολίνι το 1943, τον διαδέχθηκε στην ηγεσία της Ιταλίας. Oι νεοφασίστες κατηγορούν τον στρατιωτικό για προδοσία.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στη Ρώμη, μια τέτοια επίθεση εναντίον του Ποντίφικα» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Periodico.

«Σήμερα o Χόρχε Μπεργκόλιο συντάσσεται με τα ΜΜΕ, τους ακτιβιστές, τους δικαστές και τους πολιτικούς που ξεπουλιούνται στις Βρυξέλλες» έγραψε η Forza Nuova στο λογαριασμό της στο Facebook. Η συγκεκριμένη ανάρτηση συνοδεύτηκε από εκατοντάδες σχόλια και ύβρεις εναντίον του Πάπα Φραγκίσκου. «Δεν είναι αληθινός Πάπας» σχολιάστηκε μεταξύ άλλων.

Λίγες ώρες μετά, το ιταλικό Facebook έκλεισε 23 σελίδες, με 2,4 εκατομμύρια οπαδούς, για διασπορά fake news σχετικά με τους μετανάστες και τις ευρωεκλογές, καθώς και τη διάδοση αντισημιτικών μηνυμάτων. Οι μισές από τις σελίδες αυτές υποστήριζαν την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά (επικεφαλής ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι) και το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α'
Ο Πάπας Φραγκίσκος Α'/©EPA/ANGELO CARCONI

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρώμης έχουν επίσης εντοπίσει, σύμφωνα με έκθεση του Κοινοβουλίου, ότι η δράση των social media που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές -όπως συνέβη και πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ. Ακόμη και σήμερα αρκετοί Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπήρξε ρωσική εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία που είχε νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ