Κοσμος

Πρώην δικηγόρος Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρόεδρος είναι απατεώνας

Τι ανέφερε ο Μάικλ Κόεν στη κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου για τον Αμερικανό πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάικλ Κόεν
Μάικλ Κόεν/©EPA/SHAWN THEW

Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Κογκρέσο, την Τρίτη, αποκάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό «ρατσιστή» και «απατεώνα». Όπως είπε, ο Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ιστότοπο WikiLeaks, με σκοπό να πληγεί η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Ντρέπομαι επειδή γνωρίζω τι είναι ο κ. Τραμπ. Είναι ρατσιστής. Είναι απατεώνας. Είναι δόλιος» ανέφερε κατά την εναρκτήρια δήλωσή του στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως είπε, «είναι ένας άνθρωπος που διεκδίκησε την προεδρία για να κάνει μεγάλο το εμπορικό σήμα του και όχι τη χώρα. Δεν είχε καμία επιθυμία ή πρόθεση να κυβερνήσει τη χώρα -μόνο να προωθήσει τον εαυτό του και να αυξήσει τον πλούτο και την ισχύ του».

Business in Russia

Κάποτε έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ, υποστήριξε ότι ο πρώην πελάτης του διεύθυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του για τον Λευκό Οίκο.

Την εποχή εκείνη, υπενθύμισε ο Κόεν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δήλωνε ότι δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αμφισβητεί την αξιοπιστία του Κόεν, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι συμφώνησε να καταθέσει σε βάρος του με σκοπό να μειωθεί η ποινή του.

Ο Μάικλ Κόεν
Ο Μάικλ Κόεν/©EPA/SHAWN THEW

Ο Ελάιτζα Κάμινγκς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να κρίνουν μόνοι τους την αξιοπιστία του Κόεν. «Η εποχή που οι Επιτροπές προστάτευαν τον πρόεδρο με κάθε κόστος, τελείωσαν» σχολίασε με νόημα.

Τα λεφτά στην Στόρμι Ντάνιελς

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του έδωσε εντολή να καταβάλει 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να αποσιωπήσει τη σχέση που είχε μαζί του αλλά και να πει ψέματα στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η καταβολή των χρημάτων στην Στόρμι Ντάνιελς συνιστά παραβίαση των κανόνων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με επιταγές που έφεραν την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του Άλεν Ουάισελμπεργκ, του οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ. Μία επιταγή, ύψους 35.000 δολαρίων, έφερε την υπογραφή του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Στόρμι Ντάνιελς
Στόρμι Ντάνιελς/©EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Άντι Ράιτ, πρώην σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ενδέχεται να παραπεμφθεί επίσης για παραβίαση των κανόνων περί προεκλογικής χρηματοδότησης.

Τα χρήματα για να μη βγουν στη φόρα ρεπορτάζ

Ο Κόεν αποκαλύψε επίσης ότι ο Τραμπ είχε συμφωνήσει με τον εκδότη του σκανδαλοθηρικού περιοδικού National Enquirer να «θάψουν» ρεπορτάζ που αφορούσαν τον μεγιστάνα πολύ καιρό πριν αρχίσει ο ίδιος να εργάζεται για αυτόν, το 2007.

Από το Βιετνάμ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον Κόεν.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου έχει δηλώσει ένοχος για διάφορα οικονομικά αδικήματα και πρόκειται να αρχίσει να εκτίει την ποινή του τον επόμενο Μάιο. Έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ