Κοσμος

Μαδούρο: Μαζεύει υπογραφές για να δείξει ότι παραμένει πρόεδρος της Βενεζουέλας

Και να στηλιτεύσει τις «παρεμβατικές ενέργειες» των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βενεζουέλα
Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βενεζουέλα/©EPA/Joedson Alves

«Ορκίζομαι… να υπερασπιστώ με τη ζωή μου αυτήν την πατρίδα που βρίσκεται υπό απειλή» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε μια οργισμένη αντίδραση εναντίον ευρωπαϊκών κρατών που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην πολιτεία Αράγκα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην 27η επέτειο έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι πήρε μια «τραγική απόφαση», αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό.

«Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα» είπε.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε, επίσης, μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον των «παρεμβατικών ενεργειών» των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι υπογραφές αυτές θα παραδοθούν στον Λευκό Οίκο.

«Καλώ τον λαό της Βενεζουέλας να υπογράψει… σε όλους τους στρατώνες, τα εργοστάσια, τα σχολεία» πρόσθεσε ο Μαδούρο.

Με υπόδειξη της Ουάσινγκτον

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει με εμφατικό τρόπο την απόρριψη της στην απόφαση μερικών κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών, που επισήμως συμμορφώθηκαν στη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για ανατροπή της κυβέρνησης» έγραψε από τη μεριά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.

«Για μια ακόμη φορά, ακολουθούν την Ουάσινγκτον» πρόσθεσε στο μήνυμά του.

Σε δύσκολη θέση

Νωρίτερα, το Καράκας ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό.

Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την άρνηση του Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ