- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Γαλλία βάζει πρόστιμο-ρεκόρ 50 εκ. ευρώ στη Google
Για παραβίαση των κανόνων για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο
Η γαλλική αρχή για την προστασία δεδομένων επέβαλε σήμερα πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Alphabet's Google για παραβίαση των κανόνων για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, στο μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί ενάντια σε έναν αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, και στο πρώτο που επιβάλει σε έναν κολοσσό του διαδικτύου από ρυθμιστική αρχή της ΕΕ.
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή (CNIL) ανέφερε ότι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως στερείται σε διαφάνεια και σαφήνεια στον τρόπο που ενημερώνει τους χρήστες για το χειρισμό των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ αποτυγχάνει να λαμβάνει καταλλήλως την συγκατάθεσή τους σε προσωποποιημένες διαφημίσεις.
Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (ΓΚΠΔ), που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση νομοθεσιών περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα και δίνει στις ρυθμιστικές αρχές την εξουσία να επιβάλουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 4% του κύκλου εργασιών των εταιρειών.
«Το ποσό που αποφασίστηκε και η δημοσιοποίηση του προστίμου δικαιολογούνται από τη σοβαρότητα των παραβάσεων που παρατηρήθηκαν αναφορικά με τις βασικές αρχές του ΓΚΠΔ: διαφάνεια, πληροφορία και συγκατάθεση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της CNIL.
Η Google εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι άνθρωποι «αναμένουν υψηλές προδιαγραφές διαφάνειας και ελέγχου από εμάς».
«Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και στις προϋποθέσεις συναίνεσης της ΓΚΠΔ», τόνισε ο αμερικανικός κολοσσός, προσθέτοντας ότι εξετάζει τα επόμενά του βήματα.
Η απόφαση της CNIL ήρθε σε συνέχεια καταγγελιών δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων των None Of Your Business (noyb) και La Quadrature du Net (LQDN), που η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι είχε λάβει εντολή 10.000 ατόμων για να θέσει υπό κρίση την υπόθεση.
Η γαλλική αρχή, που είναι γνωστή για την αυστηρή ανάγνωσή της σε κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας και της στάσης της υπέρ μιας αυστηρής αντιμετώπισης των αμερικανικών εταιρειών υπηρεσιών διαδικτύου, καταγράφει ρεκόρ με αυτό το πρόστιμο, που μπορεί να αντηχήσει στη Σίλικον Βάλεϊ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.