- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν: Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού από τις 28/2, κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Ερντογάν: Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού από τις 28/2, κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά
Στην κρίση με το Ιράν, στο περιστατικό με τον νέο ιρανικό πύραυλο, που εκτοξεύτηκε σήμερα κατά της Τουρκίας και αναχαιτίστηκε από το ΝΑΤΟ, καθώς και στα μέτρα στρατιωτικής ενίσχυσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για αυξημένη επιφυλακή της 'Αγκυρας λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια της χώρας.
Αναφερόμενος στο δεύτερο περιστατικό της εκτόξευσης ιρανικού πυραύλου με στόχο τη χώρα του, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε ‘συστάσεις' προς την Τεχεράνη για την αποφυγή νέων ενεργειών που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση.
Ερντογάν: Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού από τις 28/2, κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά
«Στις 4 Μαρτίου, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το Ιράν, διέσχισε τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας και κατευθύνθηκε προς τη χώρα μας, εξουδετερώθηκε από το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, δόθηκαν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις στις ιρανικές αρχές. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσω το εξής: παρά τις ειλικρινείς προειδοποιήσεις μας, συνεχίζονται οι εξαιρετικά λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη φιλία της Τουρκίας.
»Η θέση και η στάση της Τουρκίας είναι σαφείς. Οι εξαιρετικές προσπάθειες που καταβάλλει για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η φωτιά και να μην χυθεί περισσότερο αίμα είναι επίσης προφανείς. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να επιμένουμε και να είμαστε πεισματάρηδες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης μέτρα ενίσχυσης της άμυνας στα Κατεχόμενα της Κύπρου, τονίζοντας ότι η 'Αγκυρα έχει ήδη αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στο νησί.
«Για την ενίσχυση της άμυνας της ΤΔΒΚ, έχουμε τοποθετήσει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας στο νησί», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από τα τέλη Φεβρουαρίου, με τις κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. «Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω από την αρχή: ως κυβέρνηση, από τις 28 Φεβρουαρίου και μετά, είμαστε σε κατάσταση συναγερμού σε όλα τα πεδία. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους θεσμούς του κράτους μας.
Με το έμπειρο προσωπικό μας στη διαχείριση κρίσεων, παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό και δεν αγνοούμε καμία πιθανότητα. Δεν χαλαρώνουμε ούτε ένα λεπτό την προσοχή και τα μέτρα μας».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της χώρας και των πολιτών από τις συνέπειες της κρίσης.
«Ο στόχος μας είναι πρώτα απ' όλα να κρατήσουμε τη χώρα μας μακριά από αυτή τη φωτιά. Η ασφάλεια της Τουρκίας και η γαλήνη των 86 εκατομμυρίων πολιτών της είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θέλουμε να πάθει κακό ούτε ένας άνθρωπος», υπογράμμισε.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, ενώ συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές με συμμάχους και ξένους ηγέτες.
«Παρά το γεγονός ότι κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με σκοπό να οδηγήσουν την περιοχή μας σε αστάθεια, εμείς ρίχνουμε νερό στη φωτιά και αγωνιζόμαστε ειλικρινά να θέσουμε υπό έλεγχο και, αν είναι δυνατόν, να σβήσουμε τη φωτιά πριν μεγαλώσει περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η 'Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απειλή.
«Τονίζω για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη σφοδρότητα κάθε σενάριο που θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Πάνω από 100 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την πόλη, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη επίσης 80μελές Κομματικό Συμβούλιο και 15μελές Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ο κουμπαράς της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το Πακιστάν επιχειρεί να μεσολαβήσει ξανά για τον τερματισμό του πολέμου
Ασκήσεις για τα παιδιά πώς να αντιδρούν σε συναγερμό για μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Πάνω από 1.000 οι νεκροί σε Κονγκό και Ουγκάντα
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.