- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Παραιτήθηκε η Καταρίνα Φρόστενσον από μέλος της ακαδημίας Νόμπελ
Για διαρροή ονομάτων των νικητών
Ένα από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας, που απονέμει το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, παραιτήθηκε καθώς έρευνα έδειξε ότι ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή των ονομάτων των νικητών.
Η ποιήτρια Καταρίνα Φρόστενσον και ο φωτογράφος σύζυγός της Ζαν-Κλοντ Αρνό, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι για βιασμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου στη Σουηδική Ακαδημία το οποίο οδήγησε την τελευταία στην απόφαση να μην απονείμει το Βραβείο Λογοτεχνίας πέρυσι. Φέτος το βραβείο θα έχει δύο νικητές.
Η Ακαδημία ανέφερε ότι θα καταβάλει στην Φρόστενσον, η οποία αρνείται ότι παραβίασε τους κανόνες εμπιστευτικότητας, μηνιαία σύνταξη περίπου 1.400 δολαρίων ΗΠΑ και επίδομα ενοικίου, έπειτα από έναν διακανονισμό.
«Η Καταρίνα Φρόστενσον επιλέγει τώρα να φύγει από τη Σουηδική Ακαδημία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Η Ακαδημία, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της σουηδικής γλώσσας, επιλέγει τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ μόνο στο πεδίο της λογοτεχνίας. Τα βραβεία στους τομείς της επιστήμης, της ιατρικής και των οικονομικών επιλέγονται από άλλα σουηδικά ιδρύματα και το βραβείο ειρήνης από μια νορβηγική επιτροπή.
Πέρυσι, ο Αρνό, σύζυγος της Φρόστενσον, κρίθηκε ένοχος δύο κατηγοριών για βιασμό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.
Ο Αρνό, που ήταν επικεφαλής ενός πολιτιστικού ινστιτούτου το οποίο είχε δοσοληψίες με την Ακαδημία, κατηγορείτο επίσης για διαρροή των ονομάτων των νικητών του βραβείου Νόμπελ σε πολλές περιπτώσεις τα οποία είχε μάθει από τη σύζυγό του. Αρνείται την κατηγορία.
Πολλά μέλη της Ακαδημίας αποχώρησαν μετά το σκάνδαλο. Από τότε η Ακαδημία έχει διορίσει πολλά νέα μέλη και έχει συστήσει μια νέα επιτροπή για το βραβείο, με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να διατηρήσει το δικαίωμα να επιλέγει τους νικητές του πιο περίβλεπτου λογοτεχνικού βραβείου στον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα εξήρε τον ρόλο του ΔΠΔ για τη διεθνή δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου
Ο βραβευμένος συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας, πατέρας ενός μη λεκτικού αυτιστικού παιδιού, γράφει στην Athens Voice με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Γουίλιαμ Τσάπμαν.
Μιλήσαμε με τον δημοσιογράφο Βίκτορα Ελιέζερ για να καταλάβουμε τι ακριβώς διακυβεύεται
Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, λένε οι υγειονομικές αρχές
Το νέο «ευχαριστώ» του Αμερικανού προέδρου στη Ρωσία
Τα νεότερα για την υγεία της
«Αν του είχα ρίξει καμιά γροθιά...»
Επεισοδιακή προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα
Η κατάστασή της την έχει οδηγήσει σε αμήχανες στιγμές
Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών
Οι, όχι και τόσο γνωστές, ρίζες
H ιστορία, οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί
Πώς συνδέεται με τα γλυκά
Οι νέες οδηγίες στην πλατφόρμα
Στην απάντησή του δεν διατυπώνει ρητή θέση για τη νομιμότητα του μνημονίου
Mετά την κρίση της πανδημίας, οι νέες αναταράξεις στις αερομεταφορές και οι εταιρείες που αντέχουν
«Ήταν δικαιολογημένοι» είπε η εισαγγελία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.