Κοσμος

Τραμπ: Δώστε μου λεφτά για το τείχος, αλλιώς θα κλείσω τα σύνορα

Νέες απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο αν οι Δημοκρατικοί δεν εγκρίνουν τα κονδύλια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ/©EPA/ZACH GIBSON

Να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, απείλησε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση εφόσον οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν εγκρίνουν τα κονδύλια για την κατασκευή του τείχους κατά μήκος της διασυνοριακής γραμμής με τη γειτονική χώρα. Η διαμάχη για το κολοσσιαίο αυτό έργο έχει προκαλέσει μερική «παράλυση» (shutdown) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τις 22 Δεκεμβρίου.

«Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε πλήρως το Νότιο Σύνορο αν οι Δημοκρατικοί, που κωλυσιεργούν, δεν μας δώσουν τα χρήματα για να τελειώσουμε το τείχος & επίσης να αλλάξουμε τους γελοίους νόμους για τη μετανάστευση που έχει φορτωθεί η χώρα μας» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Λίγη ώρα αργότερα, σε νέο του μήνυμα στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, διευκρίνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τόσα χρήματα στο εμπόριο με το Μεξικό βάσει της NAFTA, πάνω από 75 δισεκατομμύρια τον χρόνο (χωρίς να περιλαμβάνονται τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών, που θα ήταν πολλές φορές αυτό το ποσό), ώστε θα εξετάσω το κλείσιμο του Νότιου Συνόρου ως "μια επικερδής επιχείρηση"».

Ο Τραμπ καταγγέλλει συχνά τη Βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών (NAFTA) που ενώνει τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας από τους γείτονές του να υπάρξει διαπραγμάτευση και νέοι όροι, περισσότερο ευνοϊκοί για τη χώρα του. Πάντως, μια νέα συμφωνία για την αντικατάστασή της υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Είτε κατασκευάζουμε το τείχος, είτε κλείνουμε το Νότιο Σύνορο» έγραψε σε ένα ακόμη μήνυμα.

Την Πέμπτη απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να σταματήσει το shutdown, να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι κυβερνητικές υπηρεσίες και να επιστρέψουν στην εργασία τους εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι που βρίσκονται σε αναγκαστική αργία. Εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ