Κοσμος

Brexit: Επί τάπητος νέες διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tereza-may.jpg
©EPA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να εξετάσει «περισσότερες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία για το Brexit».

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ταξιδεύει, έχοντας επιβιώσει της πρότασης μομφής εναντίον της.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα-αγκάθι των συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία. Στο προσχέδιο τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν «αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις στο Λονδίνο όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop)», που η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Έχοντας τον ρόλο «ασφαλιστήριου συμβολαίου», το backstop στοχεύει να εξασφαλίσει ότι ανεξάρτητα του πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις στο σύνολό τους, δεν θα υπάρξει ένα «δύσκολο σύνορο» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αν, δηλαδή, το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο καταφύγει σε ένα «σκληρό Brexit» χωρίς ρυθμίσεις εμπορίου ή ασφάλειας, δεν θα επιβληθούν εν μια νυκτί συνοριακοί έλεγχοι ή περιορισμοί στην Ιρλανδία-εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει απίστευτη ένταση στο νησί.

Το προσχέδιο, ένα έγγραφο 6 σημείων, θα χρησιμοποιηθεί από την Τερέζα Μέι για να πείσει τη διαιρεμένη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές «δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην υπάρχουσα συμφωνία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ