Κοσμος

Αποχωρεί από το ξενοφοβικό UKIP ο Νάιτζελ Φάρατζ

Ένας από τους βασικούς υποκινητές του Brexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nigel-farage.jpg
©EPA/STEPHANIE LECOCQ

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το ξενοφοβικό κόμμα UKIP γνωστοποίησε την Τρίτη ο Νάιτζελ Φάρατζ, αντιπρόεδρος της εκστρατείας υπέρ του Brexit «Leave means Leave».

Ιδρυτής της ακροδεξιάς παράταξης, άσκησε μεγάλες πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, βάζοντας το δικό του «λιθαράκι» ώστε η χώρα να πάει σε δημοψήφισμα και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα, δεν σταματούσε να βγαίνει σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, υποστηρίζοντας με θέρμη την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τη Βρετανία να έχει διχαστεί, ο Φάρατζ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του πριν από δύο χρόνια. Δεν παρέλειψε, όμως, να εξαπολύσει κατά διαστήματα τα βέλη του εναντίον των διαδόχων του, υποστηρίζοντας ότι «έχουν αποδιοργανώσει» την παράταξη.

«Φεύγω από το Ukip σήμερα. Υπάρχει τεράστιος χώρος για ένα κόμμα του Brexit στη βρετανική πολιτική, τον οποίο δεν θα καλύψει το UKIP» τόνισε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν σχεδιάζει να ιδρύσει νέο κόμμα. Παράλληλα, άσκησε κριτική κατά του τωρινού ηγέτη του UKIP, Τζέραρντ Μπάτεν, να διορίσει ως σύμβουλό του έναν ακροδεξιό ακτιβιστή, τον Τόμι Ρόμπινσον.

Ένθερμος υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Φάρατζ είχε δεχτεί σφοδρή κριτική από τον Κάμερον, ο οποίος τον χαρακτήριζε ηγέτη μιας «ομάδας τρελών, ανόητων και ρατσιστών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ