Κοσμος

Χάνει η Τουρκία τα F-35 εάν αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα

Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Πενταγώνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-f35.jpg
© George Frey / Getty Images / Ideal Images

Η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει το αμερικανικό πρόγραμμα των μαχητικών F-35, εάν η Άγκυρα αποφασίσει να παραλάβει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που εστάλη στο Κογκρέσο την οποία επικαλείται σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Στη δισέλιδη περίληψη της εμπιστευτικής αυτής έκθεσης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «αν και η Τουρκία ήταν σημαντικός εταίρος αυτού του προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το αεροσκάφος από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως μίας εκ των οκτώ χωρών, εάν αγοράσει τους S-400».

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημοσίως ότι έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια των S-400 με αρχική ημερομηνία παράδοσης τον Ιούλιο του 2019».

Εκτός από την Τουρκία που αγοράζει τα F-35 τα οποία κατασκευάζονται από την Lockheed Martin Corp., 10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν εξαρτήματα αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εργαλεία προσγείωσης.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» ενώ σημειώνεται ότι τα πρώτα F-35 που αγόρασε θα παραληφθούν σε περίπου δύο χρόνια. Επίσης έχει εγκριθεί η αγορά 30 από τα 100 μαχητικά αεροσκάφη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ